Sărbătoarea Nașterii Domnului e aproape și casele creștinilor se îmbracă în sărbătoare. Gospodinele pregătesc bucate alese pentru masa de Crăciun, copii împodobesc bradul, iar în case miroase a portocale, scorțișoară și cozonaci. Colindele păstrate din generație în generație răsună în case, iar magia Crăciunului își face simțită prezența.
Copii sunt nerăbdători, așteptându-l pe Moș Crăciun. Până la sosirea lui, ei își pregătesc poezii, cântece de iarnă și colinde. Colindele trezesc în noi sentimente calde, de bunătate și dăruire, creând o atmosferă specială de sărbătoare. Perioada în care se cântă colinde este cea dintre 6 decembrie - 7 ianuarie, adică de la Sfântul Nicolae până la Sfântul Ioan.
Colindatul începe în seara de Ajun, pe 24 decembrie, când copii, simboluri ale purității, vestesc Nașterea Mântuitorului. Ei cântă colinde precum “În drum spre Viflaim”, “Nașterea Domnului”, “Vestirea Păstorilor”, “Închinarea Păstorilor”, “Închinarea Magilor” și “Pornirea Magilor după stea”.
De asemena, în seara de Ajun colindătorii merg cu “Steaua” care vestește nașterea Lui Iisus, călăuzindu-i pe cei trei magi către Betleem. Toate aceste tradiții ne fac mândrii de strămoșii noștrii care le-au păstrat și transmis mai departe pentru ca sărbătoarea Crăciunului să aibă o magie aparte.
Sursă foto: facebook.com BucovinaTeIubesc
Sfântul Ignatie, 20 decembrie. Tradiţii pentru spor şi sănătate... Lidia Fecioru, despre tradițiile și superstițiile de Crăciun. Ce nu trebuie să îți lipsească din casă în noaptea de Ajun...