- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Dezvoltă-i vocabularul
Cercetătorii îndeamnă să foloseşti un vocabular cât mai divers când îi vorbeşti copilului, dar asta nu înseamnă că trebuie să începi să i-l citeşti pe Herodot. În schimb oferă-i activităţi interactive şi fă-l să cunoască obiecte noi, arătă-i animale şi locuri pe care încă nu le-a văzut. Nu te sfii să foloseşti cuvinte mai puţin familiare; copiii înţeleg foarte multe lucruri din context.
Fă-i cunoştinţă cu alţii şi învăţă-l să dea mâna
Începe prin a-l determina pe copil să vrea să se prezinte. Cum? Spune-i că adulţii îl vor lua mai în serios, spune Sheryl Eberly, autoare a "365 de maniere pe care ar trebui să le ştie copiii". Pentru a-i învăţa cum să relaţioneze cu oamenii: să zâmbească, să vorbească suficient de tare cât să fie auzit şi să strângă ferm mâna celui cu care tocmai face cunoştinţă. Învaţă-l să repete numele celui pe care l-a cunoscut atunci când poartă o conversaţie cu acesta sau când îşi ia rămas bun. Acest lucru îl va face să aibă mai multă încredere în sine şi îl va ajuta şi pe viitor.
Trebuie să ştie să ceară ajutorul în caz că se rătăceşte
Până la vârsta de 3 ani, copiii trebuie să ştie atât numele lor complet, cât şi cel al părinţilor. Apoi explicaţi-le că e important să spună cuiva că s-au pierdit: poliţişti, vânzători sau mămici care au copii cu ele. Apoi jucaţi-vă de-a "pierdutul" cu el, imaginându-vă mici scenarii de tipul "ok, eşti într-un magazin şi nu o găseşti pe mămica. Ce faci?". Cu cât practici mai mult, cu atât se va simţi mai puţin anxios în caz că acest lucru chiar s-ar întâmpla.
Învaţă-l să se spele pe mâni în mod regulat
Dacă vei face din acest aspect o corvoadă, te vei trezi că nici la 18 ani nu are obieceiul de a-şi spăla mâinile, mai ales înainte de masă. Nu trebuie să dai conotaţii negative la ceva ce poate fi amuzant. De altfel, ar putea fi ceva amuzant:
1. Foloseşte săpunele amuzante, sub formă de flori sau animăluţe. Lasă-l să-şi aleagă săpunul preferat care să aibă un miros plăcut.
2. Puteţi fredona un cântecel scurt pentru a fi siguri că acordă câteva secunde bune spălatului pe mâini.
3. Faceţi acest lucru împreuna cam în aceleaşi momente ale zilei: înainte de a lua masa, după ce merge la oliţă şi înainte de culcare.
Dacă devine parte din rutină, nu se va împotrivi.
Învaţă-l să se lege singur la şireturi
Şireturile sunt modul prin care învăţăm copilul să îşi coordoneze degetele cu creierul. Dacă încă nu ştie să mânuiască bine lucrurile, mai aşteaptă. În schimb, când începe să realizeze construcţii din lego sau să deseneze, e momentul propice să îi explici cum să se încalţe singuri.
Trebuie să îţi dai seama şi cum învaţă mai repede. Unii copii reţin ceva dacă le este repetat verbal, în timp ce alţii preferă să li se arate cum se face de mai multe ori.
sursa: www.childrenshealthmag.com