- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Fiecare il adauga in mancare in cantitati mai mici sau mai mari, in functie de gust sau de felul de mancare: unele necesita mai mult ulei, altele - mai putin. Insa nu toate tipurile de ulei sunt la fel de sanatoase pentru alimentatia copiilor nostri. Putem alege cele mai fericite variante, astfel incat sa le asiguram micutilor o alimentatie cat mai sanatoasa.
1. ULEIUL RAFINAT DE FLOAREA SOARELUI: Este cel mai folosit ulei in bucataria romaneasca. Are avantajul pretului de partea lui, intrucat este un ulei mai ieftin decat multe alte tipuri de uleiuri din comert. El contine o cantitate mare de acizi grasi, cu conditia sa nu fie rafinat. Din nefericire, in bucataria romaneasca se consuma mult ulei rafinat de floarea soarelui, si foarte putin cel presat la rece, care este mult mai sanatos.
Daca folositi uleiul de floarea soarelui pentru prajit, in nici un caz nu recurgeti la refolosirea lui! Aruncati-l, chiar daca ati prajit o singura data o cantitate mica de cartofi, de exemplu. O data ajuns la o temperatura inalta, prin prajire se produc anumite modificari fizico-chimice cu actiuni ne faste pentru organism. Specialistii sustin ca uleiurile arse la temperaturi foarte inalte sunt cancerigene. Insa pana la efecte foarte grave, ele pot da tulburari ale sistemului digestiv, si asa destul de fragil si delicat la copii.
2. ULEIUL DE MASLINE PRESAT LA RECE (EXTRAVIRGIN): Nu degeaba incidenta bolilor cardiovasculare este extrem de scazuta in toate tarile mediteraneene care folosesc din plin uleiul de masline extravirgin. El nu numai ca nu contine colesterol, insa are o mare cantitate de vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K), fier, acizi grasi nesaturati si antioxidanti care previn cancerul. Uleiul de masline este foarte usor suportat de catre sistemul nostru digestiv si face cu adevarat minuni pentru sanatate. Este una dintre cele mai bune variante pe care le putem folosi atunci cand preparam hrana pentru copii!
3. ULEIUL DE PORUMB: Are un continut mai mare de vitamina E (aproape dublu)decat cel de floarea soarelui si, spre deosebire de cel din urma, nu-si modifica proprietatile la temperaturi inalte - sustin specilistii - pentru ca are punctul de fierbere la un nivel foarte ridicat. Se poate spune, deci, ca este un ulei superior celui de floarea soarelui. Nu este un ulei foarte scump si este recomandat persoanelor cu un sistem digestiv sensibil.
4. ULEIUL DE RAPITA: Este destul de putin folosit la noi in tara, insa uleiul de rapita are foarte multe proprietati benefice pentru organism: contine acizi grasi asemanatori Omega3, care previn formarea ateroamelor de grasime pe vase. Scade hipertensiunea arteriala si este o grasime importanta pentru buna functionare a creierului. Se spune ca rivalizeaza cu uleiul de masline din punct de vedere curativ, mai ales datorita continutului mare de vitamina E si antioxidanti, care regenereaza celulele organismului.
5. ULEIUL DE DOVLEAC: si acest tip de ulei este destul de putin folosit si cunoscut la noi in tara, insa ar putea fi folosit mai des cu incredere, pentru ca scade nivelul colesterolului si reduce riscul producerii anumitor tipuri de cancer. Si acest tip de ulei are un continut foarte mare de antioxidanti si previne imbatranirea. Totusi, cand vorbim de dovleac, cele mai puternice efecte terapeutice apartin semintelor crude: ele elimina parazitii intestinali, ajuta la reglarea anumitor afectiuni digestive si stimuleaza activitatea rinichilor.
6. ULEIUL DE PALMIER (ULEIUL SOLID): aparut abia in ultimii ani in alimentatia de la noi, uleiul de palmier are marele avantaj al punctului de incalzire extrem de ridicat, 230 gr Celsius. Este folosit in special pentru prajit si des intalnit in restaurantele care isi pot permite sa-l refoloseasca de mai multe ori. Oricum, uleiul de palmier nu creste nivelul grasimilor in sange, contine vitaminele E si A si betacaroten. Exista chiar un anumit tip de ulei de palmier rosu, folosit in alimentatia copiilor ca supliment nutritiv (mai ales in combinatie cu uleiul de peste).
Sfaturi utile: indiferent ce tip de ulei alegeti pentru copilul dumneavoastra, alegeti unul de prima presa (sau presat la rece). Uleiurile rafinate isi pierd mult din proprietati si nu fac altceva decat sa aduca calorii goale in regimul alimentar.Atata timp cat uleiul respectiv a fost obtinut prin procedee mecanice, puteti opta pentru un anumit tip de ulei, in functie de gustul copilului.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: chefwardskitchen.com
Cum depistezi din timp semnele autismului la copil... VIDEO! Cei mai bine platiti actori sub 30 de ani...