- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Să îți ceri scuze poate fi foarte dificil. Ai nevoie de putere ca să treci peste orgoliu și să îți asumi greșelile. Un grup de experți în etichetă a dezvăluit care sunt cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii atunci când vor își ceară scuze, erori care nu vor lăsa niciodată ca „rănile” provocate celuilalt să se vindece.
1. Lipsa de asumare
Când ceri iertare nu trebuie să vii cu scuze pentru ceea ce ai făcut, ci trebuie să îți asumi greșeala, să recunoști că a fost vina ta.
Poți explica contextul ori motivele pentru care ai greșit, dar fără să pretinzi că acestea îți „diminuează” vina.
2. Impresia de lipsă de sinceritate
Dacă nu vrei să îi lași celuilalt impresia că îți pare cu adevărat rău, atunci nici nu este cazul să îi ceri iertare. Pentru ca celălalt să îți accepte scuzele, trebuie să ai grijă ce cuvinte și ce ton folosești, astfel încât să nu aibă impresia că îi ceri scuze fără sinceritate. Dacă gestul nu pare sincer, încrederea nu poate fi recăpătată.
3. Folosirea SMS-urilor sau rețelelor de socializare
Atunci când vrei să îți ceri scuze, este foarte important să o faci față în față, dacă este posibil. În acest fel, acea persoană va vedea că îi acorzi importanță și că îți dorești cu adevărat să știe că îți pare rău că ai greșit.
4. „Îmi pare rău, dar...”
Cuvântul „dar” nu are loc între cuvintele prin care îți ceri iertare. Acest termen anulează scuzele. Nu îl folosi niciodată în astfel de situații și asumă-ți răul pe care l-ai provocat. Poți înlocui „dar” cu promisiunea că în viitor vei încerca să nu repeți greșeala.
5. Învinuirea celeilalte persoane
Atitudinea umilă este cheia atunci când vrei ca cineva să te ierte. Cel mai grav lucru pe care îl poți face când îți ceri scuze este să dai vina pe cealaltă persoană, spunându-i, de exemplu, „Ai înțeles greșit” sau „Îmi pare rău că simți astfel”.
6. Amânarea
Dacă aștepți prea mult până să îi ceri unei persoane să te ierte riști să nu mai poți restabili încrederea care a existat în relația voastră. Însă, sigur, este „mai bine mai târziu decât niciodată”.
Calendar ortodox 1 august. Postul Adormirii Maicii Domnului. Ce trebuie să respecți... Grijă mare, părinți! Un copil de doi ani a fost la un pas de moarte după ce mama lui l-a scăpat din vedere pentru doar c...