- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In prezent, se observa din ce in ce mai multe cazuri in care adolescentii, din cauza lipsei de comunicare cu familia recurg la gesture inexplicabile. Sa fie aceasta o situatie fara iesire?
Conflictul intre generatii, o problema ce exista si va exista mereu
Drogurile, prostitutia, avorturile, delincventa juvenila, abandonul scolar sunt rezultatele firesti ale societatii in care traim. In tot acest context, cel mai greu lucru este sa fii parinte. Sentimente de teama, frica, neliniste iti inunda sufletul si incerci sa faci tot posibilul ca sa-ti protejezi copilul. Nu stim exact cat de constienti sunt adolescentii de pericolul care ii pandeste, insa parintii, vazand toate aceastea devin foarte protectori, stricti si chiar severi cu copiii lor.
Ca urmare, tentatia e mare, libertatea la fel, si tinerii, derutati si lipsiti de repere, cad cu usurinta in capcanele acestui mediu. Conflictul intre generatii este rezultatul unor conceptii si pareri diferite. Unii considera ca el izvoreste din experienta parintilor in opozitie cu lipsa de experienta a adolescentilor. Sa fie oare vorba doar de asa ceva? Nu cumva aceste diferente de opinie au la baza lipsa de comunicare in familie si neincrederea in propriul copil?
Scriitorul englez George Orwell afirma ca "fiecare generatie isi imagineaza ca este mai inteligenta decat generatia precedenta si mai inteleapta decat generatia urmatoare".
Tinerii tuturor generatiilor au avut intotdeauna tendinta sa iasa in evidenta prin vestimentatie, vocabular, muzica. Si in toate timpurile comportamentul lor a fost criticat si comentat. Daca omul nu s-ar schimba, s-ar opri din stadiul de evolutie. Fiecare generatie are problemele, aspiratiile si dorintele ei.
Exista o rezolvare la aceste probleme?
Solutii exista intotdeauna, totul este sa vrei sa le gasesti si sa le aplici. In acest caz este nevoie ca solutia gasita sa fie acceptata de ambele parti, parinti si adolescenti. Fiecare parte sa cedeze cate putin la convingerile ei. Parintii sa fie mai ingaduitori si toleranti, iar tinerii mai cooperanti si constienti de faptul ca parintii lor nu le vor decat binele. Se inceraca de fapt ameliorarea comunicarii in familie si evitarea conflictelor.
Cum sa te apropii de fiul tau si sa-l faci sa inteleaga ca tot ce e in jurul lui nu este numai "marfa" ci si periculos? - se intreaba parintii. Nu este chiar asa de greu. Patrunde in lumea lor, devenind interesat de preocuparile si aspiratiile lui, incurajandu-l si facandu-l sa aiba incredere in propriile forte. Asa vei reusi sa-i castigi increderea si sa poti sa-l ghidezi „din umbra" catre lucruri bune.
Cum sa-ti faci parintii prieteni? Castigandu-le increderea! Demonstreaza-le ca esti matur si responsabil si ca stii ce faci. Acest lucru cere timp si efort, iar increderea o data castigata trebuie si mentinuta. Acesta este unul dintre terenurile minate ale adolescentilor care decat sa spuna adevarul parintilor, incearca sa inventeze tot felul de minciuni care mai devreme sau mai tarziu tot ies la iveala.
Sursa: info-ghid.ro
Sursa foto: thesun.co.uk
Alessandra Stoicescu isi dezvaluie secretele... Atentie parinti: dislexia este greu de depistat!...