Căutare Live

Copiii bolnavi mintal, netratati din cauza parintilor si a lipsei de specialisti

Principala problema a sistemului romanesc de sanatate mintala pentru copii este orientarea excesiva spre medicatie, prea putin spre terapie. La aceasta se ada­uga numarul redus de specialisti dar si parintii au o parte din vina.

Acestea sunt concluziile primei cercetari calitative "Analiza serviciilor de sanatate mintala pentru copiii din Romania", studiu facut de organizatia "Salvati Copiii".

"Concluziile nu sunt deloc fericite, din pacate, si pot fi grupate pe mai multe paliere. In primul rand, serviciile sunt concentrate la nivel de spital de psihiatrie, unde rareori parintele isi duce copilul, unde ajung, cel mai adesea, patologiile foarte grave nu neaparat cele mai frecvente", a precizat Diana Stanculescu, coordonatorul proiectului.

Cele mai frecvente tulburari psihice la copii sunt cele din categoria anxietatii, depresiei si ADHD-ului, a autismului a problemelor de comportament.

Un alt impediment identificat de specialisti este reticenta parintilor.

Concret, acestia amana prezentarea la medic sau solicitarea ajutorului de specialitate pana in momentul in care simptomele sunt evidente si parintele nu mai poate stapani copilul ori acesta are dificultati evidente in a se integra in diverse colectivitati. Doctorul Razvan Chivu, consilier in Ministerul Sanatatii, sustine ca "este pacat ca, in conditiile in care exista specialisti, chiar daca numarul acestora este insuficient, sa mai fie copii netratati, ba chiar nediagnosticati".

Nu exista psiholog intr-o scoala cu mai putin de 800 de copii. De obicei, un psiholog deserveste la 2-3 scoli sau 3-4 gradinite, iar acoperirea pe care o pot face e foarte scazuta.

La nivelul anului 2007, se estima ca 880.709 copii din Romania intruneau criteriile de diagnostic pentru o problema de sanatate mintala, dintre care 572.461 cu tulburari de anxietate, 220.177 cu ADHD, 154.124 cu depresie, 44.035 cu schizofrenie si tulburari psihotice si 8.807 copii cu autism.

Citeste si Jurnalul National

sursa foto: comcast.net

Vrei sa fii fericit? Atunci priveste viata... cu pesimism!... Cinci parfumuri barbatesti pentru toamna aceasta...
Parteneri
Cadouri pentru Secret Santa la job. Ce să le iei colegilor pe care nu îi cunoști prea bine
Dacă există o perioadă incomodă în timpul sezonului de Crăciun, atunci cu siguranță este momentul când trebuie să cauți cadouri pentru Secret Santa. E de obicei o activitate festivă care se desfășoară la locul de muncă. Acest detaliu face misiunea cadoului și mai greoaie pentru că sunt șanse mari să fie nevoie să-i oferi cadoul unui coleg pe care nu-l cunoști foarte bine.
Catine.ro
Ultimele știri