- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
In primul rand, in momentul in care o femeie isi aude pruncul tipand, pulsul ei se accelereaza, iar potentialul ei bioelectric se ridica. Mamele care alapteaza constata chiar ca, receptand tipatul sugarului, incep aproape spontan sa secrete lapte.
Diferite tipete, diferite stari
Tipatul de baza este unul normal, ce dureaza cam o jumatate de secunda si este insotit de o inspiratie scurta, de una sau doua zecimi de secunda, apoi cu un suierat mai ascutit, el pare putin mai lung. In primele luni, tipatul de baza se desfasoara asa si are o frecventa de 250 pana la 450 herti.
Tipatul de manie sau de suparare este usor de recunoscut de catre parinti. Auzindu-l, adultii sunt exasperati, singura persoana calma fiind doar mama. Este o varianta a tipatului de baza, transformat de forta cu care copilul face sa treaca aerul prin corzile vocale. Aceasta ii da de altfel, variatia de sunet.
Tipatul de durere este jalnic, durand una sau mai multe secunde (4 secunde), dupa care dureaza o perioada aproape dubla de liniste, timpul necesar expiratiei. Dupa aceasta insa, urmeaza o serie de tipete expiratorii, de durata variabila, alternand cu suieratul inspiratiei.
In tipatul de chemare, cand de fapt nu il doare nimic, dar doreste sa stie ca este cineva in preajma, copilul va incepe cu cateva scancete, apoi va continua cu un tipat prelungit.
Ce faceti cand copilul plange?
Studiile arata ca tipatul este un veritabil mesaj din partea copilului. Raspunzandu-i, stabiliti dialogul cu el, care pe zi ce trece se imbogateste. Cu vremea, veti incepe sa priviti in ochii copilului vostru si il veti vedea surazand, semn care la varsta de 2 luni exprima deja sentimentul sau de multumire. De altfel, mimica micutului este un intreg si bogat limbaj, pe care mamele invata repede sa-l decodifice.
Dar nu uitati, mai tarziu, copiii care plang des sunt cei a caror mama nu a stiut cum sa le recepteze si interpreteze din timp tipetele. Catre varsta de un an, copiii plang mai ales cand chemarile lor nu sunt luate in seama.
Puteti face insa urmatorul test: cand plange, indiferent din ce motiv, luati copilul cu drag in brate, vorbiti-i calm, cantati-i si plimbati-va cu el, tinandu-l lipit de dumneavoastra. Suparararea ii va trece repede si veti vedea cat de fericit este ca va are alaturi.
foto: madeformums.com
VIDEO! Avatar, Pingu si Mibs la Targul Gaudeamus... Kinodiseea - cele mai tari filme pentru adolescenti si copii...