Antena Căutare

(P) Cum îi citești o carte unui copil?

A citi o carte unui copil este o artă, la fel de că în cazul povestirii. De fapt, dacă nu știai, a spune povești este o artă străveche, practicată din Asia până în Australia.

A citi o carte unui copil este o artă, la fel de că în cazul povestirii. | cartidesuflet.ro

Cea mai cunoscută povestitoare din lume este Sheherezada și poveștile ei din “O mie și una de nopți”. Un bun povestitor, chiar dacă spune o poveste prin viu grai sau o citește, va putea să capteze atenția chiar și a celui mai neatent dintre oameni. De la cei mai plictisiți până la cei mai cuminți, micii cititori și ascultători sunt de multe tipuri. În cele ce urmează, îți vom oferi câteva idei despre cum să transformi cititul într-un moment de calitate și de transmitere a emoțiilor profunde.

A citi copilului tău carti de suflet este una dintre numeroasele oportunități de a petrece timp de calitate împreună, precum și de a vorbi despre ceea ce faci, de a cânta melodii, de a spune o poveste și de a te juca. La fel ca în toate aceste lucruri care se fac împreună, chiar și în ceea ce privește cititul, fiecare părinte găsește calea care i se potrivește cel mai bine lui și copilului sau.

Următoarele sfaturi pot fi utilizate în acest scop, pentru a experimenta metode noi. Mai întâi, lasă-te ghidat și întreba-te: îi place? De exemplu, dacă ți se pare că este plictisit, că nu este atent, încearcă să accelerezi ritmul, comentând imaginile în loc să citești textele. Copilul te oprește tot timpul? Poate că imaginile îl intrigă mult sau poate povestea îl înspăimântă și este bine să stabilim un dialog care să răspundă nevoii sale de a ști.

Folosește cartea ca un instrument valoros de cunoaștere pentru micul cititor. Distrează-te, fii uimit, fii curios, fii primul care arată emoțiile, apreciază prețioasă comoară pe care o ai în mâini (cea de hârtie) și bucură-te de căldură, parfumul și viață celeilalte comori (cea în carne și oase) pe care o ai în brațe.

Articolul continuă după reclamă

Chiar și copiii foarte mici vor „simți” că emoția ta vibrează și vor vibra și ei, având astfel ocazia să te cunoască mai bine prin experiențe noi.

O carte ar trebui „explorată” împreună cu cel mic. Oferă-i dragostea și disponibilitatea timpului și atenția, relaxați-vă și bucurați-vă împreună de acest moment. Uită-te la copertă, citește titlul, fă presupuneri despre povestea pe care o vei găsi în interior sau deschide-o repede dacă micului tău cititor îi este “sete” de povești sau dacă ai citit-o deja de multe ori. Dacă la început vei fi cel care va alege carti copii, atunci copilul îți va cere să citești aducând cartea respectivă. Ține cartea în mâna, astfel încât copilul tău să poată vedea clar paginile și să le întoarcă singur, dar dacă preferă să faci tu acest lucru, asigură-te că este mulțumit de pagina citită înainte de a trece la următoare. Nu te grăbi! Chiar dacă copilul nu spune nimic, gândurile sale fug rapid, emoțiile sale se mișcă. Citește participând și intrând în poveste! Crearea vocilor personajelor și utilizarea expresiilor faciale pentru a spune povestea poate fi o modalitate excelentă de a implică și distra copiii. Dacă te simți inconfortabil făcând acest lucru, citește normal, pronunțând întotdeauna bine cuvintele, urmând punctuația, cu implicare. Familiarizează-te cu lectura până când te poți relaxa și juca cu vocea și corpul.

Toată lumea are propriul stil de lectură și este bine pentru copii să intre în contact cu acesta. Este perfect dacă mama citește textul schimbând vocea în funcție de personaje, în timp ce tatăl schimbă cuvintele pentru a-l face pe copil să radă, sau invers. Fii primul care participă și pune întrebări, dar fără „a pune la îndoială”: citirea este în primul rând o plăcere și un mod de a învăța despre lume, la fel ca jocuri educative, chiar înainte de sunetele și semnele grafice ale cuvintelor. Evită să folosești cuvântul „nu” sau folosește-l cu cumpătare și cu dragoste dacă, de exemplu, ai imaginea unui câine și copilul spune că e o pisică. Evita să spui “nu” și arată-i o imagine a unei pisici explicându-i diferența.

Cărțile de calitate sunt pline de idei, deschideri către lumea de zi cu zi și imaginativă, motiv pentru care sunt atât de importante pentru dezvoltarea copiilor. Lasă cărțile deschise, compară-le: casa ta poate deveni un “laborator” de imagini și cuvinte! Fă-l curios pe cel mic să învețe alfabetul, cuvinte întregi sau să despartă în silabe. Aceste jocuri îi vor alimenta curiozitatea și atenția asupra cuvântului scris, cu mari beneficii pentru învățarea atât în interiorul, cât și în afară școlii.

Pune-l pe cel mic să îți spună povestea, să introducă cuvinte noi și să creeze conexiuni între cărți și viață: “Fata din carte se spală pe dinți! La fel că tine!” sau "Căluțul mănâncă mărul pentru că e sănătos. Vrei să mănânci și tu unul? ". Răspunde la întrebări, intră în poveste și nu da bir cu fugiții: copiii tăi au nevoie de răspunsuri, să-ți cunoască punctul de vedere, să fie implicați în emoțiile mamei și tatălui.

Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng
Hello Chef sezonul 8, 14 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Ceanu Zheng Sambata, 14.12.2024, 15:30
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x