Antena Căutare

Cum preparam deodorantele BIO?

V-ati gandit vreodata ca ati putea sa va pregatiti acasa un deodorant? Dar nu orice fel de deodorant, ci unul bio, din ingrediente naturale.

Este posibil, ne spun Sophie Macheteau si Vanina Guet, in volumul "90 de retete bio de frumusete la domiciliu", aparut la Editura Vigot din Franta.

In deodorantele pe care ni le pregatim acasa putem sa inlocuim ingredientele chimice (sarurile de aluminiu, triclosanul) cu uleiuri esentiale - de menta, de maces, din coaja de lamaie, din coaja de clementine.

Uleiuri volatile
Una dintre retetele bio oferite de cele doua frantuzoaice consta din 15 picaturi de ulei din coaja de clementine, zece picaturi de ulei de lamaie si cinci picaturi de ulei de maces. Toate acestea se amesteca cu 120 de picaturi de glicerina sau ulei vegetal, apoi se pun intr-un flacon. Deodorantul 100% natural este gata!

Singurul inconvenient este ca uleiul de lamaie poate provoca fotosensibilitate, de aceea e bine sa evitam expunerea la soare dupa folosirea acestui deodorant. Avantajul deodorantelor cu ingrediente naturale este ca nu distrug si flora saprofita de la suprafata pielii, asa cum se intampla in cazul celor care contin substante chimice de tipul etanolului, triclosanului.

Dr Larisa Ionescu-Calinesti ne spune ca deodorantele trebuie sa contina substante care inhiba activitatea glandelor sudoripare si reduc cantitatea de transpiratie de la nivelul pielii. De asemenea, este obligatorie prezenta unor substante antimicrobiene, care impiedica aparitia mirosurilor neplacute.

Efect antibacterian
"Extractul din frunze de salvie are efect de scadere a secretiei glandelor sudoripare. Efect similar au uleiurile volatile de brad, angelica, cimbru, eucalipt, uleiul din coaja de lamaie verde, de hamamelis (un arbust nord-american), de lavanda.

Aceste uleiuri impiedica dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii, de aceea sunt introduse in deodorantele cu extracte naturale. Uleiurile volatile pot provoca dermatita de contact, de aceea orice produs cu asemenea ingrediente trebuie testat mai intai pe antebrat.

Articolul continuă după reclamă

Daca apar mancarimi, iritatii, mai bine nu folosim deodorantul respectiv", ne atrage atentia specialistul nostru, dr Larisa Ionescu-Calinesti, de la Institutul National pentru Medicina Complementara si Alternativa.

Pentru a preveni deshidratarea pielii, in deodorante se pot adauga ulei de patchouli si ulei de nuca de cocos. Acestea au proprietati emoliente si hidratante puternice.


Citeste jurnalul.ro

VIDEO! Sterilizarea la caini si pisici, daunatoare sau benefica?... Cum sa ne intretinem pielea in anotimpul rece...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x