Antena Căutare

Cum sa prepari castanele

Uneori castanele ne amintesc de zilele insorite de toamna, alteori frumoasele flori de castan ne duc cu gandul la zilele senine de primavara... Dar aroma delicioasa a castanelor comestibile de ce ne aminteste?

Originare din Asia Mica, castanele au fost multa vreme considerate un aliment important, foarte nutritiv, aproape in aceeasi masura ca si cerealele. Romanii iubeau si consumau cu mare placere castanele. Era unul dintre alimentele de baza pentru locuitorii zonelor montane. Din partea de Nord a Italiei culturile de castani s-au raspandit in Europa Centrala fiind astazi cultivat atat in Italia, cat si in Franta, Spania sau Africa de Nord.

Castanul este un arbore din familia fagacee. Creste atat solitar, cat si in livezi fiind un copac usor de ingrijit. Are dimensiuni mai mici decat castanul salbatic (ale carui fructe nu sunt bune pentru consum) si iubeste zonele umede de deal si munte. Exista doua specii de castan comestibil; una al carei fruct contine o singura samanta si o alta cu mai multe seminte intr-un singur fruct.

Prima varietate se foloseste pentru preparatele „nobile", castane coapte sau glasate, iar a doua pentru conserve, creme sau piureuri, faina. Cu o valoare energetica si nutritionala mare (199kcal pentru 100g) castanele sunt bogate in glucide, potasiu (600mg/100g), vitaminele C si B, iar 15 % din necesarul zilnic de magneziu este acoperit de 100g de castane. Castane proaspete se gasesc pe piata din septembrie pana in februarie, dar cel mai bun gust si consistenta o au in lunile octombrie si noiembrie.

Atunci cand le cumparati (mai ales in decembrie sau ianuarie), castanele trebuie sa fie grele, cu o coaja dura si lucioasa. In magazine, castanele se gasesc si in forma semipreparata sau preparate: miez de castane, castane congelate, piure sau crema natur, dulceata. Castanele proaspete se pastreaza, ca si fructele, in cutia speciala a frigiderului, dar numai pentru cateva zile. Ele trebuie ferite de umiditate, dar odata crestate si nepreparate, trebuie pastrate in congelator. Decojite, castanele trebuie fierte, trase in unt sau coapte in lapte.

Articolul continuă după reclamă

Daca le pregatiti in coaja, inainte de toate, trebuie sa le crestati cu un cutit, incepand din partea bombata, care este mai moale. Atunci cand le pregatiti in tigaie si nu aveti tigaia speciala (facuta din fonta, cu fundul prevazut cu cercuri concentrice si marginile perforate), folositi o tigaie cu fundul gros, care disperseaza caldura si va ajuta sa nu le ardeti.

Daca alegeti sa le pregatiti in cuptor, preincalziti-l la temperatura de 250°C, puneti-le intr-o tava cu foarte putina apa si coaceti-le timp de 8-10 minute. Pentru a indeparta coaja usor, trebuie sa le decojiti cat sunt calde inca. In bucatarie, castanele insotesc de cele mai multe ori preparate de iarna, din pasare sau vanat, atat ca garnitura, cat si in farse (umpluturi).

Cea mai iubita reteta este curcanul umplut cu castane. Pentru aceasta decojiti castanele si fierbeti-le in apa cu putina sare timp de 20 de minute. Dupa fierbere, a doua membrana (care la copt iese odata cu coaja) se va desface foarte usor. Din acest punct, miezul de castana se trateaza ca orice alta leguma. Castanele natur si cremele sunt des folosite si in cofetarie sau patiserie.

Daca doriti sa preparati retete originale, atat dulci, cat si sarate, faina de castane poate sa inlocuiasca pana la jumatate din faina de grau pe care o folositi.

Va mai amintiti de castanele glasate pe care le pregatea bunica? Este timpul sa-i impresionati si pe cei mici cu o asemenea bunatate. Castanele glasate sau castanele confiate in zahar se mananca atat natur, cat si in multe preparate de patiserie. Dupa ce sunt coapte si decojite, castanele se scufunda intr-un sirop de zahar aromat cu vanilie. Apoi, timp de doua zile, zi si noapte, sunt tinute in sirop din ce in ce mai concentrat si la temperaturi din ce in ce mai ridicate. Abia atunci cand se racesc, castanele se glaseaza, ceea ce inseamna ca se imbraca intr-o pelicula fina de zahar translucid ce le da o stralucire aparte si le pune cu adevarat in valoare.

Citeste si GOOD FOOD!

FOTO: hepta.ro

Reteta rapida: Salata cu mozzarella si paste scurte... In jurul lumii: 10 feluri ciudate de mancare...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x