Antena Căutare

Cum se evaluează corect boabele de cafea prăjite

Cafeaua reprezintă una dintre cele mai consumate băuturi din lume, indiferent de zonă, cultură sau religie. Această băutură gustoasă și aromată face parte din ritualul de dimineață al iubitorilor de cofeină, care vor să se bucure de o cafea la filtru și să ia micul dejun.

Cafeaua reprezintă una dintre cele mai consumate băuturi din lume, indiferent de zonă, cultură sau religie. Această băutură gustoasă și aromată face parte din ritualul de dimineață al iubitorilor de cofeină, care vor să se bucure de o cafea la filtru și să ia micul dejun.

În plus, probabil te-ai întrebat, măcar o dată, cum sunt evaluate boabele de cafea prăjite și ce le oferă gustul aromat. Înainte de prăjirea boabelor, orice fabrică le supune unor verificări rapide, în cadrul cărora degustătorii testează câteva mostre. Această degustare va oferi informații prețioase legate de componență, aciditatea și aroma cafelei, care determină rețeta perfectă pentru produsul final.

În plus, atunci când evaluezi boabele de cafea prăjite, trebuie să o faci cu ajutorul cât mai multor simțuri, deoarece efectuarea acestui lucru doar vizual nu este suficient. Află, din rândurile de mai jos, în funcție de ce criterii se evaluează corect boabele de cafea prăjite și cum poți obține cât mai multe informații utile despre băutura magică pe care o consumi zilnic.

Analiza culorii și uniformitatea prăjirii

Articolul continuă după reclamă

Primele lucruri de care trebuie să se țină cont atunci când se evaluează boabele de cafea prăjite țin de analiza culorii acestora, precum și de uniformitatea prăjirii.

O culoare uniformă a boabelor de cafea indică faptul că acestea sunt prăjite pe o mașină bine întreținută, cu ajutorul unui prăjitor cu experiență. Dacă un coș de fum se înfundă sau tamburul are o viteză de rotație redusă, boabele de cafea pot ieși complet sau parțial carbonizate sau, în cel mai bun caz, pestrițe.

În plus, o culoare uniformă a boabelor de cafea arată faptul că acestea provin dintr-un lot fără niciun defect de procesare. Astfel, unul dintre cele mai cunoscute defecte este reprezentat de boabele de culoare deschisă, bej, care provin din fructele de cafea coapte insuficient.

Un alt indicator al culorii boabelor de cafea ține de proveniența acestora dintr-un singur soi. Atunci când cumperi cafea boabe, poți să fii atent la o boabă de cafea, pe care să o despici. În acest fel, vei observa dacă culoarea din interiorul său este uniformă, fără nuanțe diferite. Acesta este un indicator care te anunță dacă cafeaua a fost prăjită suficient.

Integritatea boabelor de cafea

Pentru a-ți da seama de calitatea unei cafele, boabele de cafea pot fi analizate și în funcție de integritatea lor. De pildă, dacă într-o pungă există multe boabe sparte sau care prezintă diverse cratere, acest lucru înseamnă că temperatura la care au fost supuse boabele a fost mult prea mare, printr-un proces de prăjire forțată.

Dimensiunea boabelor de cafea

Atunci când se evaluează boabele de cafea, se ia în calcul și dimensiunea acestora. O cafea bine procesată și gata de consum va avea întotdeauna boabe uniforme ca dimensiune. În tabăra opusă, boabele care au dimensiuni diferite semnifică o procesare rudimentară, dar acestea pot fi consumate cu încredere.

Gustul și consistența boabelor

O cafea gustoasă și sățioasă trebuie să aibă întotdeauna boabe consistente, cu gust natural. Dacă boabele de cafea nu au consistență, cafeaua este apoasă, semn că a fost prăjită timp îndelungat. Totodată, trebuie să iei în calcul și retrogustul, cel care persistă la aproximativ 15 minute din momentul în care a fost consumată o ceașcă de cafea. Un retrogust neplăcut, de cenușă, poate indica faptul că sistemele de prăjire folosite au avut dificultăți în a evacua gazele arse sau nu au fost curățate la timp.

Reacțiile chimice apărute

Orice reacție chimică se desfășoară cu o anumită viteză, fiind supusă diverselor mecanisme. Pentru a prăji bine cafeaua, ar trebui să intuiești reacțiile chimice care se desfășoară în interiorul boabelor de cafea, în timp ce acestea sunt prăjite. Astfel, o aromă ideală a cafelei este dată de rezultatul procesului de prăjire a boabelor, prin care apa și dioxidul de carbon sunt eliminate și are loc o reacție între zahăr și aminoacizi, care conduc la formarea culorii și a aromei intense.

Temperatura mare și presiunea din boabele de cafea produc o serie de reacții chimice care creează compuși cu aromă volatilă. Prima fază a prăjirii va avea loc atunci când are loc transferul de căldură și boabele încep să se usuce încet, căpătând o culoare gălbuie.

În cea de-a doua faza, boabele își vor dubla mărimea și vor căpăta o nuanță diferită, cafenie. În cele din urmă, atunci când temperatura la care sunt prăjite boabele de cafea continuă să crească, culoarea acestora devine mai închisă, acestea pierzând din greutate. Gradul de prăjire a boabelor va determina aroma finală a cafelei, determinată și de preferințele personale ale celui care o consumă.

Aceștia reprezintă indicatorii de bază ai boabelor de cafea prăjite, care îți vor oferi gustul intens și sățios, de care te poți bucura în fiecare dimineață, pentru a primi toată energia de care ai nevoie.

Rugăciunea făcătoare de minuni care se rostește azi, de Sfânta Teodora din Alexandria... Scaunul de mașină pentru copii, un pericol uriaș! Ce greșeală majoră fac părinții...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x