Cum vopsești ouă de Paște cu tehnica șervețelului, una dintre cele mai ușoare și mai căutate tehnici ale momentului.
Ouăle vopsite în Joia Mare din Săptămâna Patimilor sunt la rang de artă în România. De altfel, tradiția încondeierii ouălor este una veche și este de notorietate faptul că ea se respectă din moși-strămoși în Bucovina, acolo unde există și Muzeul Oului, cel mai mare de acest gen de la noi din țară și care este unic prin modul de organizare şi prin valoarea exponatelor.
Însă o metodă la îndemâna profanilor, a celor care nu dispun de talente speciale în materie de arta vopsirii ouălor de Paști este tehnica vopsirii lor cu tehnica șervețelului. Este la mare căutare în aceste zile, dat fiind faptul că mai sunt doar două zile până în Joia Mare, atunci când, potrivit tradiției creștinești, se pregătesc ouăle de Paști.
Ouăle decorate de Paște cu șervețel de hârtie sunt sunt simplu de realizat și pot reprezenta un moment special pentru întreaga familia: adulți și copii deopotrivă.
Tehnica nu necesită un instrumental elaborat, nici măcar vopsea, oțet sau ulei. În plus, tehnica este una ”eco”, deoarece în realizarea ei nu sunt utilizate substanțe chimice. Iată așadar, cum decorezi ouăle de Paște cu tehnica șervețelului.
Ai nevoie de:
- albuș de ou - pe post de adeziv.
- ouă albe, curate și fierte în prealabil
-șervețele cu modele colarate care să aibă motive pascale sau alte desene moderne, după plac,
- un ou crud, al cărui albuș îl ve folosi pe post de lipici
- un bol încăpător, o pensulă mai fină și o foarfecă
Cum se face
Sparge oul crud și separă albușul de gălbenuș. Bate albușul puțin pentru a căpăta o mai mare consistență. Alege apoi șervețelele de hârtie, expuse în trei straturi. Taie un dreptunghi de șervețel cu dimensiun apropiate de 18/7 cm și separă straturile de hârtie. Înlătură straturile albe și păstrează doar stratul superior al șervețelului, acela pe care sunt imprimate desenele dorite.
Așează apoi dreptunghi de hârtie pe ou și apasă-l ușor cu pensula înmuiată în albușul de ou, până ce nu mai rămân goluri de aer. Taie hârtia în exces și continuă să aplici mai mult albuș pentru o mai bună lipire. Lasă ouăle decorate cu tehnica șervețelului să se odihnească aproximativ trei ore la temperatura camerei, după care așează-le cu grijă în carton și depozitează-le la frigider pentru a le ciocni, conform tradiției, în prima zi de Paște. Ușor, nu?!
Citește și:
Cum decorezi ouăle de Paște. 6 idei inspirate și creative
sursa foto: pinterest
sursa info: libertateapentrufemei
Jucăriile educative. Idei de cadouri pentru copii... Cum să alegi căruciorul bebelușului la prețul corect...