Antena Căutare

Cuplu: putem invata sa iubim pe cineva?

Pentru multi dintre noi, dragostea este acea parte din viata noastra pe care suntem fericiti sa o lasam complet in voia sortii. Ne planificam educatia, cariera, iesirea la pensie, dar nu suntem prea confortabili cu ideea ca trebuie sa ne planuim viata amoroasa. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, iubirea romantica a fost vazuta ca un soi de nebunie, iar pasiunea nu era considerata o baza legitima pentru casatorie decat pana de curand.

De ce punem atat de mult accent pe pasiune?

Problema incepe de la basmele pentru copii, care perpetueaza cateva mituri puternice. Unul dintre ele este acela al vietii fericite pana la adanci batraneti, care creeaza asteptari mari si greu de implinit. Mitul acelei unice persoane care este undeva si trebuie gasita este din nou ceva destul de distructiv: avem impresia ca doar trebuie sa o gasim si ca atunci cand acest lucru se va intampla, totul va fi perfect.

Cum ne influenteaza aceste mituri?

Ele determina de multe ori modul in care ne alegem partenerul de viata. Daca stii ca iubesti pe cineva imediat de cum il cunosti, te-ai indragostit clar de o versiune idealizata a acelei persoane, sau vorba lui Shakespeare, esti "indragostit de dragoste".

Articolul continuă după reclamă

Basmele ne incurajeaza sa cautam ceva care sa ne zguduie, dar relatiile bazate pe astfel de sentimente puternice, care apar instantaneu, se termina la fel de repede pe cat au inceput - de-a lungul istoriei, acest fel de legaturi instantanee au fost considerate a fi o forma de nebunie. De asemenea, cand asteptarile noastre ne sunt tradate - partenerul ne insala sau se ingrasa, sau nu mai doarme in acelasi pat cu noi - devenim depresivi sau furiosi. Dar nu suntem dispusi sa facem vreun efort pentru a rezolva situatia.

Daca accept ca modelul curent de a gasi dragostea nu fuctioneaza, exista unul care ar reusi?

60% dintre casatoriile lumii sunt aranjate de altii (parinti, agentii matrimoniale) si cam in jumatate dintre cazuri, oamenii invata sa se iubeasca in timp. Un studiu realizat in India in anii '80 a comparat intensitatea sentimentelor celor aflati in casatorii aranjate si a celor care s-au indragostit si casatorit din proprie initiativa. Iubirea dintre cei care au fost indragostiti inainte de nunta a inceput sa dispara incet cam dupa doi ani, in timp ce in cazul celor ogligati de familie, ea a crescut in timp, intrecand-o in intensitate pe cea de tipul romantic. In 10 ani, dragostea din casatoriile aranjate era de doua ori mai puternica.

2010/08/05//90347-old-love.jpg

Dar ce se intampla in cazul atractiei sexuale?

Atractia fizica este importanta, in special la inceputul unei relatii. Dar trebuie sa facem diferentierea dintre iubire si pofte carnale. Cand atractia fizica este prea puternica, poate orbi, iar oamenii pot crede ca sunt indragostiti, cand de fapt sunt doar foarte atrasi fizic unul de celalalt.

Inseamna ca putem invata sa iubim pe cineva?

Nu este atat de simplu sa creezi o lagatura durabila cu oricine, insa daca privim atent, sunt multe persoane in jurul nostru cu care am putea face acest lucru. Doi oameni trebuie mai intai de toate sa fie compatibili si cat decat atrasi unul de cealalt. Dar, cei doi ar putea ajunge sa se iubeasca daca sunt dedicati unul celuilalt, se angajeaza sa nu se intalneasca cu altii si se implica in activitati care sa le faca placere.

Trebuie sa ne gandim daca intr-adevar credem ca iubirea este magica, ceva mistic asupra careia nu avem control, sau e vorba de anumite lucruri pe care le putem dobandi in timp. Iubirea pasionala este deja o comoditate, uzitata de producatorii de filme, scriitori si cantareti. Din nefericire, totul este vandut intr-o forma nerealista si inaccesibila majoritatii oamenilor. Este destul de deprimant sa crezi ca dragostea "trebuie" sa te aleaga. Optimismul adevarat inseamna totusi sa nu lasi lucrurile la voia intamplarii, ci sa faci ceva concret in acest sens.

foto: psdeluxe.com

thehautecollective.com

Cinci lucruri cu care barbatii nu ar trebui sa se rusineze... VIDEO! Automate cu vin, in SUA...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 14 noiembrie 2024. Camelia a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 14.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x