Căutare Live

De ce apare anemia la copii

Sangele este format din trei tipuri de celule, fiecare jucand un rol esential pentru sanatatea noastra: hematii, leucocite si trombocite, care plutesc intr-un lichid numit plasma.

Anemiile pot fi acute (aparute brusc) sau cronice
pot aparea la sugar, la copilul mic, la adolescent...

Mai ales anemiile care se instaleaza lent pot fi asimptomatice, prin adaptarea treptata a organismului sau pot sa aiba manifestari vagi, nespecifice.

Asta se intampla, deoarece organismul incearca sa compenseze acest deficit, cel mai pregnant prin suprasolicitare cardiovasculara si respiratorie (inima bate mai repede, ritmul respirator si circulatia sangelui sunt mai active) sau prin amestecul de sange oxigenat cu cel neoxigenat. Fireste aceste mecanisme au consecinte in timp.

Trebuie retinut, deci, ca anemia nu este o afectiune unitara, ci practic un sindrom ce poate avea diferite cauze. Pe de alta parte, anemia ca simptom poate fi descoperita in numeroase maladii.

Astfel, un simplu diagnostic de anemie nu este complet si investigatiile trebuie continuate pana la elucidarea completa a fenomenului, fiindca tratamentul nu poate fi eficient atat timp cat nu e descoperita cauza.

Cu atat mai incorecta este etichetarea superficiala a unor manifestari ale copilului ca fiind de natura anemica: oboseala, apatie, lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, cand de multe ori este vorba de o alta patologie, care ar trebui investigata.

Extinderea inadecvata a acestei notiuni ignora sau minimalizeaza aceste semne, ceea ce uneori are consecinte neplacute pentru sanatatea copilului.

2010/10/26//132120-kid-with-doctor.jpg

Mai grav, deseori, se trece de la „diagnosticul" empiric la tratament, administrandu-i-se abuziv copilului fier (remediul universal in anemii), vitamine, calciu, ceea ce este nu numai incorect, dar si periculos (fierul, de exemplu, nu trebuie administrat fara un diagnostic clar, in lipsa determinarilor de laborator, iar dozele trebuie stabilite de catre medic si luate doar o durata limitata).

Cauze

Se apreciaza ca aproximativ 80% dintre copii si tineri (pana la 18 ani) au suferit de anemie cel putin o data pe parcursul vietii si sunt numeroase cauze: unele grave, altele banale, unele rare, altele frecvente.

Una dintre cauze este scaderea capacitatii generatoare a maduvei osoase - hipoplazia sau aplazia medulara. Ea se poate referi doar la linia eritrocitara sau la toate cele trei tipurile de celule (hematii, leucocite, trombocite).

Aplazia medulara se poate produce din diverse cauze: dupa radiatii sau unele medicamente (de exemplu unele antibiotice, anticonvulsivante, antiinflamatorii etc), diferite infectii bacteriene sau virale, toxice (plumb, benzen).

2010/10/26//132121-anemia-110208.jpg

De asemenea, nu trebuie subestimata anemia cauzata de plumb, mai ales daca pruncul locuieste intr-o casa veche, construita si zugravita in urma cu 30-40 de ani cu vopsele ce contineau plumb.

Uneori, chiar o simpla infectie, o banala otita sau sinuzita este asociata cu o anemie temporara, care va disparea in perioada urmatoare, de aceea este bine ca investigatiile sa fie repetate.

Manifestari comune

Indiferent de cauza, exista unele manifestari comune in anemii: paloare, oboseala, slabiciune, letargie, ameteala, dureri de cap, lipsa poftei de mancare, tulburari de crestere in inaltime si greutate, accelerarea frecventei cardiace si respiratorii, dispnee (respiratie dificila), palpitatii.

In anemiile hemolitice, apar colorarea icterica a tegumentelor, urina de culoare inchisa, dureri in partea stanga a abdomenului (cauzate de marirea splinei).

Citeste si Jurnalul National!
Foto: www.preteenagerstoday.com

Citește și
imagine cu daniel onoriu in masina, poarta un tricou negru
Daniel Onoriu, nepotul lui Gabi Luncă, s-a trezit din comă după 55 de zile. Pilotul de raliuri era în stare critică
Daniel Onoriu, nepotul lui Gabi Luncă, s-a trezit din comă după 55 de zile. Pilotul de raliuri era în stare critică
colaj delia
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
Ipostaza incendiară în care Delia apare foarte rar. Cum arată vedeta în costum de baie, la mare
colaj de fotografii cu liviu varciu, anda calin iubita lui si fata lor
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Cum arată vila de sute de mii de euro a lui Liviu Vârciu. Ar fi primit 50.000 de euro împrumut de la Nea Marin
Mai multe articole
Sportul ii face pe tineri mai fericiti... VIDEO! Greyson Chance isi lanseaza primul single astazi...
Ultimele știri