Antena Căutare

Divortul parintilor - probleme cardiace pentru copii

Potrivit unui recent studiu realizat de specialistii canadieni, tinerii ai caror pa­rinti di­vorteaza prezinta un risc dublu de a suferi un atac de cord. Influenta sepa­ra­rii pa­rin­ti­lor asupra tonusului cardiac a fost des­co­pe­rita de cercetatori in timp ce acestia ana­li­zau rolul unor factori de risc „traditionali" in alterarea unei functionari optime a cordu­lui precum obezitatea, fumatul si diabetul.

Potrivit specialistei Esme Fuller-Thompson, ex­pert in medicina muncii si neonatologie la Universitatea din Toronto, studiul men­tionat poate furniza detalii suplimentare asu­pra influentei factorilor amintiti si a stresului din co­pilarie asupra starii de sa­na­tate a adul­tilor.

Cercetatoarea a precizat ca influenta divortului parintilor asupra ris­cului de producere a unui infarct sau stop cardiac in cazul copiilor este un subiect a carui cercetare trebuie aprofundata.

DIVORTUL, UN „PACAT PARENTAL"

Studiul mentionat anterior, elaborat de Cen­trul de Supraveghere a Sanatatii din Ca­nada, a fost efectuat in anul 2005 pe un esan­tion de 13.000 de persoane care ­locuiesc in aceasta tara. Deoarece atacurile cardia­ce afecteaza, mai ales, persoane in varsta de peste 65 ani, specialistii au presupus ca su­biectii se nascusera in anul 1940 sau mai devreme.

Divorturile aveau loc rareori in anii '40-'50 ai secolului trecut, intr-un con­text si cu consecinte diferite pentru copii fata de cele inregistrate in prezent. „Pa­ca­tul" comis de parinti era considerat mult mai grav decat acum, astfel incat perechile care aveau copii se desparteau doar in urma unor evenimente dramatice. Astfel incat intamplarile respective puteau afecta grav psihicul odraslelor.

Pardoxal insa, influenta negativa din perioada respectiva pare a constitui un factor esential in aparitia unor tulburari cardiace grave la varsta de 60-70 de ani. Este vorba despre o influenta indirecta. Copiii ai caror parinti divorteaza prezinta un risc sporit de a duce o viata in conditii de saracie fata de cei ai caror parinti raman impreuna. Specialistii au ajuns la concluzia ca o copilarie petrecuta in conditii precare poate reprezenta un factor major de risc in cazul starii de sanatate a unui adult.

STRESUL DIN COPILARIE

Specialistii canadieni nu au avut la dispozitie valorile veniturilor obtinute de parintii subiectilor in perioada respectiva, neputand lua in calcul o posibila legatura intre acest factor si riscul aparitiei unor tulburari cardiace la varsta adulta.

Cercetatorii sunt insa de parere ca poate exista o legatura indirecta intre cei doi factori. Studii anterioare referi­toare la saracia din timpul copilariei si abu­zurile din perioada respectiva au evidentiat faptul ca starile acute si prelungite de stres pot afecta secretia normala de cortizol, un hor­mon cu rol important in dezvoltarea organismului.

Fenomenul poate avea drept consecinta, o data cu trecerea timpului, scaderea imunitatii organismului fata de anumite afectiuni. Fuller-Thompson a tinut sa precizeze ca recentul studiu a aratat exis­tenta unei legaturi intre divortul pa­rin­ti­lor si eventuala producere a unui atac car­diac in cazul copiilor, dar ca sunt necesare cercetari suplimentare asupra acestui subiect.

Citeste Jurnalul National

Foto: familylawcollaborativedivorce.co.uk

Joaca de barbati: trenuletele electrice... Epilarea la barbati: metode diferite, pareri diferite...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x