Cea mai recenta batalie a sa: apararea femeilor in fata imposibilitatii de a fi "mama perfecta" si chiar a presiunii de a fi mama pur si simplu.
"Viata femeilor a devenit din ce in ce mai grea in ultimii 20 de ani" a spus Badinter intr-un interviu. "Viata profesionala este si mai grea, mai stresanta si neatractiva, iar pe de alta parte, exista o acumulare de noi datorii morale ce apasa asupra femeilor".
Cea mai recenta carte a sa publicata in Franta a atras atentia ecologistilor, politicienilor, academicienilor si mamelor deopotriva. In ea, Badinter argumenteaza ca idealismul politicii ecologice si ideea romantizata de naturalism imping femeile inapoi spre viata domestica.
"A avut loc o revolutie in conceptia noastra despre maternitate, aproape fara sa ne dam seama", scrie ea. Si aceasta revolutie, in opinia ei, a redus libertatea femeilor si a minimalizat prospectele lor profesionale.
In cartea sa "Le Conflit: la femme et la mere" ("Conflictul: femeia si mama") ea concluzioneaza ca politica din ultimii 40 de ani a produs trei curente care au afectat conceptul de maternitate, iar in conseinta si independenta femeii.
In primul rand, notiunea de "ecologie" si dorinta de a ne intoarce la timpuri mai simple; apoi o stiinta comportamentala bazata pe etologie, studiul comportamentului animalelor; iar in ultimul rand, un feminism "esentialist" care ridica in slavi alaptarea si experienta nasterii naturale si discrediteaza medicamentele si hormonii artificiali, cum ar fi injectia epidurala si respectiv anticonceptionalele.
Toate aceste trenduri, spune ea, "se lauda ca aduc fericirea si intelepciunea in viata femeilor, mamelor, familiei, societatii si a intregii umanitati".
Dar ele creeaza si o vina imensa femeilor care nu se pot ridica la acest fals ideal. "Fantoma mamei rele i se impune tot mai mult pe masura ce ea incearca din rasputeri si inconstient, sa atinga idealul de mama perfecta", scrie ea.
Bebelusul a devenit acum cel mai bun "aliat" al dominatiei masculine.
Este un argument ce va fi pe placul femeilor care trebuie sa decida daca imbratisarea notiunii de alaptare, schimbat scutece si a sta acasa cu cei mici este ceva superior moral si politic deciziei de a alege o cariera.
In Franta, cartea a fost cel mai bine vandut titlu de non-fictiune in saptamana imediat urmatoare lansarii ei in februarie si a fost apoi pe locul 2 pentru urmatoarele opt saptamani. Pentru ca Badinter este cea mai proeminenta voce a subiectelor feministe, textele sale duc uneori la discutii aprinse.
Edwide Antier, medic pediatru, autoare si legislator gurvernamental a declarat ca Bander este o "arhi-feminista care stie foarte putine despre sperantele din ziua de azi ale mamelor tinere" si care se afla in "negarea maternitatii."
Iar revista de afaceri "Valeurs Actuelles" practic a tipat: intr-un articol: "In sfarsit, sa incetam cu victimizarea femeilor! Ele au o constiinta si o opinie ca si altii si pot alege sa se supuna sau nu intimidarii".
Au fost insa si voci care i-au dat dreptate si care spun ca intr-adevar, ne intoarcem la un stil de viata mai conservator in care femeile renunta la cariera in favoarea unei vieti de familie linistita.
Badinter nu este surprinsa de modul in care munca sa starneste furie si admiratie deopotriva. De-a lungul anilor, ea a fost atat un ghimpe in coasta multor feministe, dar si cea care le-a inspirat.
Ea se descrie "Nu sunt considerata o tradatoare, ci o persoana mai de moda veche, o feminista arhaica. Dar sunt convinsa ca modul in care evolueaza feminismul va duce la un drum inchis periculos. Cred in continuare ca egalitatea intre sexe vine prin impartirea de roluri si responsabilitati".
Ea este casatorita cu avocatul si politicianul Robert Badinter care a luptat cu succes pentru abolirea pedepsei cu moartea in Franta. Si este mama a trei copii: "Sunt o mama mediocra ca marea majoritate a femeilor, pentru ca sunt un om, nu o felina", a mai spus ea.
surse: flammarion.qc.ca,
Sase preparate pe care oricare barbat trebuie sa stie sa le gateasca... Barack Obama adoarme tineretul...