Antena Căutare

Invata sa stapanesti mai bine arta negocierii!

Negocierea intre indivizi are loc pe mai multe niveluri ale societatii. De la cumpararea unei masini pana la plata chiriei sau de la vizitele prin pietele de mancare pana la discutia cu politistul, negocierea te poate face sa iesi in avantaj sau, daca nu o stapanesti bine, in pierdere.

Pregateste-ti bine argumentele

Exact cum fac avocatii, care isi structureaza eficient pledoariile, si tu trebuie sa mergi pregatit cu argumente serioase. Trebuie sa-ti cunosti punctele tari, dar si pe cele slabe. De exemplu: atunci cand negociezi plata unei chirii, si ceri o suma ceva mai mica decat cea care ti s-a pus in fata la inceput, spune-i clar proprietarului ca vei plati banii la timp, fara intarzieri, si ca nu vei reprezenta o stare de stress pentru el din acest punct de vedere.

Cunoaste-ti limitele

Cele mai multe esecuri au loc atunci cand nu stii pana unde sa te intinzi sau nu. Fixeaza-ti bine obiectivele inainte de a incepe negocierea sau da-ti seama pe moment, daca esti agil si vezi cum merge discutia, daca iti poti propune alte obiective. Fii constient de cat sau ce poti lasa de la tine, fii constient care e punctul pe care nu-l poti ceda sau abandona in negociere. In orice caz, cunoastet-te bine pe tine insuti si cunoasteti bine obiectivele atunci cand te apuci de negocieri.

Articolul continuă după reclamă

Porneste de sus sau de jos

Daca ai ceva de vanzare si ai clienti, poti cere sume mai mari, mai mari chiar decat face produsul tau. Nu e o rusine sau necinste, ci ...........afaceri. Si atunci, plecand de sus, mai poti lasa un pic, astfel incat cumparatorul sa fie multumit ca a obtinut un pret bun iar tu sa ajungi la suma pe care oricum o aveai bine in minte. E ceea ce fac, cu mult succes, comerciantii arabi din magazinele in care dau buzna turistii.

Daca vrei sa cumperi ceva si vanzatorul nu ti-a oferit o suma exacta, arunca tu in joc o suma mica. Nu atat de mica incat cel cu care negociezi sa se simta jignit, dar mica incat chiar daca cel din fata ta mai urca nivelul, in final tu tot sa dai o suma acceptabila pentru ce ti-ai propus. In ambele situatii stapaneste bine dialogul, nu te lasa influentat.

Nu-ti arata satisfactia

Daca esti fericit in sinea ta ca obtii un pret bun, fie ca si vanzator, fie ca si cumparator, tine in tine acest lucru. Nu exploda de bucurie daca esti convins ca "l-ai invins" pe negociatorul advers. De ce? Simpli: tine intai de respect fata de acesta apoi cine stie cand te vei mai intalni cu el si in mod cert nu vei mai avea acelasi succes. Ramai calm - vei avea timp sa te bucuri cand vei fi singur sau cu ai tai.

foto: africabusinesssource.com

VIDEO! Trateaza-ti parul deshidratat cu keratina!... VIDEO! Expunerea la soare in timpul sarcinii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 21 noiembrie 2024. Corina a câștigat suma de 7500 de lei Joi, 21.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x