1. Iepurele trebuie sa roada
Cumpara-i obiecte pe care sa le poata marunti. Pentru faptul ca dintii lui sunt intr-o continua dezvoltare, iepurele va cauta permanent ceva sa rontaie pentru a-si toci dantura. Daca nu-i oferi ceva special de ros (care nu-i pune sanatatea in pericol), el va face in asa fel sa gaseasca totusi un obiect si este foarte posibil sa se opreasca la lucurile din casa - mobilier, usi, obiecte decorative.
Rosul ii satisface si nevoia fizica de miscare - isi antreneaza activ maxilarele, dar ii ocupa si timpul pentru ca, va vine sa credeti sau nu, chiar si un iepure se poate plictisi din lipsa de activitate, urmarea fiind ca devine apatic, ceea ce-i poate afecta sanatatea.
2. Face miscare
Este adevarat ca, fiind un animal de companie, are nevoie de exercitii fizice mai putine decat ar avea cei care traiesc in salbaticie, obligati sa alerge dupa hrana. Din acest motiv insa trebuie sa ai grija ce alimente ii dai pentru ca risca sa devina supraponderal. Obezitatea a atins cifre-record in randul animalelor de companie care, ca si stapanii lor, nu prea fac miscare suficienta.
Iepurii supraponderali necesita mai multe drumuri la veterinar, au o viata mai scurta si mai putina pofta de alergat. O solutie pentru a-i obliga sa faca miscare ar fi aceea de a le cumpara jucarii care le stimuleaza dorinta de a face alerga. Un iepure "uitat" intr-o cusca, singur, care nu are nimic de facut, devine depresiv si se poate imbolnavi grav.
3. Invata sa interactioneze
Pentru un iepure, este destul de dificil sa se acomodeze la viata de apartament, sa se obisnuiasca cu alte animale de companie, sa invete ce poate sa roada si ce nu prin casa, sa-i determine pe stapani sa-i respecte teritoriul. Asadar, jucariile sunt salvarea, pentru ca acestea dau iepurelui oportunitatea de a interactiona cu tine, stapanul lui. Poate ca nu-ti vine sa crezi, dar esti cea mai importanta figura in viata iepurasului tau.
Din punctul lui de vedere, stapanul este proprietatea sa si vrea sa se joace si sa-si petreaca cat mai mult timp cu tine, ca si cum ai fi unul de-al lui. Un joc ce functioneaza totdeauna este sa-i ascunzi una dintre jucarii in locuri diferite si sa-l indemni s-o gaseasca. Va fi distractiv pentru amandoi, mai ales daca inveti iepurele sa-ti aduca jucaria inapoi. Sau invata-l sa descarce jucariile dintr-un recipient pe care sa il poata escalada. Gaseste putin timp sa te joci cu el in fiecare zi si ai sa vezi diferenta.
Desigur ca exista jucarii pentru iepuri in pet-shop-uri, dar pot fi jucarii chiar obiectele pe care le folosesti zi de zi: un cotor de mar, tuburile goale de la hartia igienica, mici agende de telefon folosite, catelusi de plus de dimensiuni reduse, un morcov, un ghemotoc de hartie etc.
Citeste si Revista Felicia!
Foto: www.allposters.com