Antena Căutare

Izvorul Tămăduirii, sărbătoare mare, azi 3 mai! Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în această zi

Vineri, în Săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin. La sărbatoarea de astăzi ne îndreptăm cu gândul și cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nașterea Mântuitorului. În toate bisericile și mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârșeste slujba de sfințire a apei (aghiasma mică).

Vineri, în Săptămâna Luminată, Biserica Ortodoxă sărbătoreste Izvorul Tamaduirii, un mare praznic ce datează din a doua jumătate a primului mileniu creștin. La sărbatoarea de astăzi ne îndreptăm cu gândul și cu inima mai ales spre Maica Domului, cea care s-a dovedit izvor al dumnezeirii, prin nașterea Mântuitorului. În toate bisericile și mănăstirile, după Sfânta Liturghie, se săvârșeste slujba de sfințire a apei (aghiasma mică).

Vinerea Luminată, 3 mai, sărbătoare mare a Maicii Domnului! Ce trebuie să faci și ce este interzis în această zi

Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii

Aceasta poate fi băută tot timpul anului, nu ca apa de la Botobează, care are un ritual de folosire mai restrictiv. Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune săvârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit, prin mijlocirea Fecioarei Maria, de Leon I (457 – 474), cu puţin timp înainte de a ajunge împărat.

Tradiții și obiceiuri

În ziua de Izvorul Tămăduirii, tinerii din anumite zone ale ţării obişnuiau să facă legământul juvenil. Persoanele ”legate”, verii, surorile, fraţii, fraţii de cruce se întâlneau anual sau după căsătorie, la Rusalii. După încheierea legământului, ei se comportau unii faţă de ceilalţi ca adevăraţi fraţi şi surori.

În tradiţia populară, se crede că bolnavii care respectă ritualul şi beau apă sfinţită din ziua praznicului dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. De asemenea, cu Agheasma Mică se stropesc toate camerele din casă.

Se mai spune în popor că, în această zi, apele sunt mai zgomotoase şi mai zbuciumate. De aceea, zgomotul apei îi ajută pe fântânari să găsească mai uşor o sursă de apă. Femeile nu trebuie să spele, să calce sau să croiască îmbrăcăminte,pentru că se spune că lucrul făcut în ziua sfântă nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Tot în această zi, gospodarii aruncă apă sfinţită peste vitele de povară, pentru ca ele să fie sănătoase şi să lucreze cu spor la muncile agricole. Se stropesc cu apă sfinţită în ziua praznicului şi grădinile şi livezile, pentru a fi un an rodnic. Totodată, oamenii cred că acest ritual protejează recoltele de distrugerile provocate de grindină.

În ziua de vineri nu se face nici o treabă casnică. Nu se spală și nici nu se calcă rufe. Se spune că cine respectă acest obicei, va avea un loc asigurat în Rai.

Gospodinele respectă ziua de prăznuire şi nu spală, nu calcă rufe şi nu croiesc un lucru de îmbrăcămite, pentru că acesta nu va fi de folos şi nu va fi terminat niciodată.

Izvorul Tămăduirii să vă aducă pace și liniște în suflet, armonie în familie, sănătate și dorințe îndeplinite!

Izvorul Tămădurii 2019. Tot ce trebuie să știi despre tradițiile și obiceiurile acestei sărbători... Vinerea Scumpă din Săptămâna Luminată. Ce nu ai voie să faci azi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x