Antena Căutare

Leurda scade colesterolul si curata sangele

Adaugata langa orice aliment, leurda il transforma in medicament. Este sezonul in care leurda se gaseste din abundenta, asa ca bucura-te de binefacerile ei.



Tonicul sangelui

Principalele calitati terapeutice ale leurdei se leaga de rolul depurativ, respectiv capacitatea de curatire a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor. Efectele de fluidificare a sangelui o recomanda in cazul tromboflebitelor si trombozelor in general. De asemenea, este utila in cazul varicelor si hemoroizilor datorita actiunii sale tonic venoase si antiinflamatoare la nivelul venelor. Substantele sale volatile sunt benefice pentru plamani, deoarece sunt bronhodilatatoare, expectorante, antibacteriene si antivirale. Infectiile reno-urinare, raceala, gripa si complicatiile bacteriene ale acestora beneficiaza din plin de actiunea antibiotic si imunostimulatoare a leurdei. Are efecte benefice si in micozele vaginale sau in cele unghiale.

Proprietati

Scade colesterolul
Impiedica sclerozarea vaselor de sange
Mentine elasticitatea si permeabilitatea vaselor sangvine
Are efecte vasodilatatoare
Regleaza presiunea arteriala
Fluidifica sangele
Curata rinichii si vezica urinara
Trateaza insomnia
Stopeaza diareea insotita de colici si balonare
Intareste memoria
Combate anxietatea
Are actiune antitumorala

Sfatul specialistului (Dr. Mirela Strant, medic specialist Apifitoterapie, www.casabio.ro)

„Cura cu salata de leurda consumata zilnic, pe o perioada cat mai indelungata, are certe efecte benefice in cazul astmului bronsic, al bronsitei cronice sau al pneumoniilor recidivante. Artritele si durerile reumatice beneficiaza din plin de cura de leurda, putand fi consumata prospata, ca si prin aplicatii de frunze zdrobite pe zonele dureroase. Pentru cei cu deficit de magneziu, 200 grame de leurda asigura mai mult decat necesarul zilnic pentru un adult si o cantitate dubla de fier, ceea ce o face foarte valoroasa in tratamentul anemiei feriprive."

Tinctura de leurda

Se pun intr-un borcan 100 de grame frunze de leurda fin tocate (sau mixate), care se acopera cu 300 ml de alcool alimentar de 50 de grade si se amesteca. Se inchide borcanul ermetic, iar continutul se lasa la macerat 12 zile, dupa care preparatul se strecoara, iar extractul obtinut se pune in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza doua lingurite de tinctura de 4 ori pe zi in cure de 1-3 luni.

Uleiul de leurda

In jumatate de litru de ulei de masline extravirgin se pun 150 de grame de frunze de leurda uscate si tocate fin. Amestecul se lasa la macerat la soare doua saptamani, dupa care se filtreaza, iar preparatul se lasa sa stea intr-un vas timp de sase ore. Extractul se pastreaza in locuri intunecoase si reci. Se administreaza doua lingurite de ulei de leurda de 2-3 ori pe zi.

Citeste si Revista Felicia!
foto: condimenteweb.ro

VIDEO! Reteta: somon cu flori de salcam... Ascutitul ghearelor - bucuria pisicii, problema stapanului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x