Reputatul specialist in ortopedie pediatrica, profesorul Burnei, atrage atentia ca, din nenorocire, o greseala facuta in 2006, prin desfiintarea ortopediei pediatrice, isi arata coltii in 2010.
Cristian Marian Grigore, in varsta de 9 ani, a murit la patru zile dupa ce a fost adus la Spitalul Judetean de Urgenta Slatina cu o fractura la antebratul stang. Medicii i-au pus o atela gipsata si l-au externat. Ulterior, starea copilului s-a agravat si a fost supus unei operatii de amputare a bratului. Dupa ce a fost transferat la sectia de terapie intensiva, l-au transportat cu un elicopter SMURD, la Spitalul „Grigore Alexandrescu" Bucuresti. Dar copilul a murit in timpul transportului.
La ora actuala, in tara noastra, mai sunt aproximativ 12-14 ortopezi pediatri, 50% dintre ei fiind pregatiti de profesorul Gheorghe Burnei. Aceasta situatie are doua cauze:desfiintarea ortopediei pediatrice in anul 2006 si pregatirea mediocra a unor medici. In prezent, deficitul major de ortopezi pediatri este partial acoperit de chirurgi pediatri, dar oricum sunt 20-24 ortopezi/ copii.
S-a ignorat importanta medicului ortoped pediatru, in conditiile in care peste 50% dintre copii, sunt din mediul rural si nu au sansa de a fi transportati in timp util la Bucuresti - Spitalele „Marie Curie" si „Grigore Alexandrescu" - sau in alte cateva centre universitare, unde mai sunt ortopezi pediatri.
Intre argumentele care sustin necesitatea revenirii rapide la pregatirea de ortopezi pediatri, profesorul Gheorghe Burnei il mai adauga si pe cel al particularitatilor pacientului-copil. Copilul, comparativ cu adultul, are mult mai des evolutii explozive. „Ca in medicina veterinara, copilul trebuie permanent supravegheat, tocmai din cauza acestor particularitati".
Dupa 2006, deficitul s-a adancit si pentru ca din putinii ortopezi pediatri unii au plecat in strainatate, altii au renuntat la medicina din cauza salariilor umilitoare.
Dar un factor ramane slaba pregatire profesionala. In cazul acestui copil, se impunea o evaluare dupa o clasificare standard europeana si in functie de cele trei trepte de clasificare se stabileau prioritatile. Probabil, in acest caz, prioritar era tratamentul pentru infectie, desi este posibila administrarea concomitenta a ambelor tratamente, spune profesorul Burnei.
Citeste si Jurnalul National
sursa foto: ochsner.org
Sase obiceiuri ale unui barbat sanatos... Sfaturi pentru a face baie copilului in siguranta...