- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
In continuare sunt cei 8 pasi simpli pe care ii ai de facut ca sa reusesti fara mari eforturi sa iti ajuti copilul sa infloreasca la propriu sub ochii vostri, pe toate planurile: fizic, afectiv, emotional, intelectual.
1. Arata-i iubirea ta
Pare evident dar e confirmat stiintific ca este adevarat: copiii au nevoie de dragoste ca sa traiasca. Grija ta emotionala si suportul tau de parinte ii dau copilului baza sigura de pornire de unde poate sa exploreze lumea in care traieste. Cercetari de specialitate realizate pe copii care au avut parte de iubire versus ceilalti arata un fapt fara indoiala: dragostea, afectiunea si atentia data copilului in primii sai ani de viata au un efect direct si masurabil asupra dezvoltarii fizice, mentale si emotionale.
Dragostea si atingerea fizica afectuoasa efectiv participa direct la cresterea creierului, afirma specialistii in neurologie de la Universitatea din California, Berkeley.
Cum sa iti arati iubirea pentru copil? Imbratiseaza-l, atinge-l, zambeste-i, incurajeaza-l si joaca-te cu copilul ori de cate ori poti. Este important si sa raspunzi nevoilor copilului de a primi atentie si afectiune. Expertii spun ca este imposibil sa iti rasfeti copilul cu prea multa iubire. Sa fii acolo, prezent langa copil cand el e suparat, va ajuta sa va construiti o relatie solida emotionala si de incredere reciproca. Fii pregatit si inepuizabil sa raspunzi cererilor de atentie si afectiune ale copilului tau inclusiv in vremurile bune; este la fel de important. Altfel va asocia faptul ca el primeste iubire si tandrete si prezenta ta doar cand apare o problema (o imbolnavire, o suparare).
2. Asigura-i nevoile de baza
Pentru ca puiul tau sa fie in stare sa isi dedice energia catre a invata si a se dezvolta intelectual, el trebuie sa fie hranit bine (alimentatia prea saraca in proteine, vitamine si minerale sau prea bogata in calorii pot incetini dezvoltarea si afecta coeficientul de inteligenta al copilului). El are nevoie sa fie sanatos, sa se odihneasca bine si sa se simta bine in hainele lui (un scutec ud sau o infectie la ureche de exemplu sunt mari consumatori ai rezervei lui de energie).
Ca sa ai copilul sanatos, du-l la controalele medicale regulate, respecta schema de vaccinare la timp si ofera-i somn din belsug. In timpul somnului se activeaza ceeace se numeste miscarea rapida a globului ochiului iar atunci celulele creierului fac conexiuni importante. Aceste sinapse, asa cum se numesc, sunt carari care permit tot procesul de invatare, miscare fizica si gandire. Ele sunt cheia ca puiul tau intelege ce vede, ce aude, ce gusta, ce miroase in timp ce exploreaza lumea. Daca copilul tau are probleme de mancat sau de odihna, consulta-te cu medicul pediatru.
3. Vorbeste mult cu copilul tau
Cercetarile arata ca acei copii ai caror parinti au vorbit intens cu ei inca de foarte mici, au un coeficient de inteligenta considerabil mai ridicat si un vocabular cu mult mai bogat decat copiii care nu au primit prea multa stimulare verbala.
Daca nu stii ce sa spui sau daca copilul este mult prea mic ca sa poate o conversatie cu tine, pur si simplu vorbeste-i descriind ce faci: „Mami acum pune apa calda in cada pentru ca tu sa fii spalat si curat". Evita sa vorbesti cu cuvinte de alint de copii. Copilul va invata din prima sa vorbeascacorect doar daca si tu ii vei vorbi corect.
4. Citeste-i copilului tau
Dupa vorbit, cititul cu voce tare este unul din cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau ca sa ii formezi un vocabular bun, sa ii stimulezi imaginatia si sa ii imbunatatesti abilitatile de vorbit. Este si o ocazie buna sa socializati unul cu celalalt si sa fiti lipiti unul de altul in timpul povestii.
Academia Americana de Pediatrie recomanda cititul zilnic cu voce tare copilului inca de la cateva luni de viata. Nu trebuie sa citesti intotdeauna povesti pentru copii. Poti sa citesti cu voce tare dintr-o carte de-a ta sau dintr-un ziar sau dintr-un articol de pe internet; important este ca cel mic sa te auda, sa aiba clar perceptia ca i te adresezi lui, chiar daca nu intelege despre ce anume ii citesti.
5. Stimuleaza-i toate simturile
Pentru ca puiul tau sa invete despre oameni, locuri si lucruri, este nevoie ca el sa fie expus la ele. Fiecare noua interactiune ii da informatii despre lumea in care traieste si despre locul lui in ea. Studiile arata ca acei copii care cresc intr-un mediu social imbogatit permanent, unde sunt implicati in experiente care le implica toate simturile, au creiere mult mai dezvoltate, mai active fata de cei care au crescut fara stimularea suplimentara adecvata.
Nu trebuie sa iti bombardezi copilul cu stimuli 24 de ore din 24 si nici nu e cazul sa incerci sa ii stimulezi toate simturile in acelasi timp. Copiii pot deveni cu usurinta supra-stimulati. Doar lasa-ti copilul sa se joace cu jucarii si obiecte diferite. Alege-i lucruri variate ca si forma, textura, culoare, sunet sau greutate. Pune-i muzica diferita si jucati orice joc interactiv pentru nivelul lui. Mergeti cu copilul la plimbare sau la cumparaturi, ca sa vada oameni multi si noi mereu. Chiar si cele mai simple si banale activitati ii vor stimula dezvolta creierul.
De asemenea, este important pentru copil sa circule. Cei mici au nevoie de spatiu sa mearga de-a busilea, sa mearga, sa alerge ca sa isi dezvolte muschi puternici, coordonare si echilibru bun. Au nevoie de spatii sigure fara sa auda de 1000 de ori „Nu", „Nu pune mana", „Nu atinge". Cel mai la indemana este sa te asiguri in propria-ti casa ca cel mic nu are acces la zone periculoase pentru el. Indeparteaza orice obiect care ii poate face rau si lasa-l sa ajunga la celelalte, ca sa aiba satisfactia exploratului.
6. Incurajeaza-i noi provocari
Este important sa nu frustrezi copilul cu jucarii si activitati care sunt cu mult deasupra abilitatile lui, dar putina provocare este necesara si merge mana in mana cu auto-dezvoltarea creierului sau. Cand o activitate nu ii este usoara copilului, el va cauta noi mijloace pentru a o face. Daca incearca sa deschida o cutie, abtine-te sa il ajuti. Lasa-l sa incerce el primul. Daca continua sa se straduiasca, arata-i cum se face apoi da-i inapoi cutia inchisa ca sa incerce din nou singur. Acest tip de provocari si rezolvari de mici situatii sunt la baza creierelor mai dezvoltate din viitor.
7. Ai grija de tine!
Parintii care sunt suparati sau depimati nu sunt suficient de capabili sa raspunda prompt si cu sensibilitate nevoilor copilului lor. Un studiu publicat in revista despre dezvoltarea si psihopatologia copiilor releva faptul ca mamele care erau depresive aveau si o activitate cerebrala anormala si acest lucru le influenta comportamentul in relatia cu copiii lor care si ei erau afectati emotional si mintal de problemele mamei.
Daca te simti trista sau prea incarcata, gaseste forme de a imparti responsabilitatile casei cu partenerul tau si ai grija si de tine. Daca esti parinte singur, inconjoara-te de oameni care iti pot oferi ajutor si suport emotional. Si nu uita sa te rasfeti din cand in cand. A fi parinte, in special unul activ si implicat, este obositor si ai nevoie sa te re-energizezi.
8. Gaseste persoane de incredere cu care iti lasi copilul
Daca te duci la serviciu si nu poti avea grija de copil peste zi, este esential pentru el sa fie in compania unor persoane de calitate umana pentru ca el sa se dezvolte armonios si sa nu se strice tot ce voi, ca parinti, faceti bun cu el. Bonele, educatoarele de la crese sau gradinite, bunicii, toti oamenii care stau cu copilul tau isi pun amprenta asupra emotionalului si mentalului lui, asa ca este nevoie sa gasesti persoanele potrivite in care sa ai incredere deplina, care sa aiba experienta si multa afectiune de daruit. Aceasta persoana trebuie sa aiba dragoste sincera pentru copilul tau dar si energie ca sa ii sprijine inflorirea, cresterea, evolutia.
Citeste si Sfatul Parintilor!
Foto: sunwalked.com
Semnele de epuizare la copii. In cate activitati ii poti implica, pe varste... Pisicile si ghemurile de par - cauze si solutii...