Sfântul Nicolae 2018. Cele mai importante tradiții și superstiții care se păstrează și astăzi, de Sf Nicoale, prăznuit de Biserică pe 6 decembrie. Iată ce nu ai voie să faci în această zi!
Sfântul Nicolae 2018 este una dintre cele mai importante sărbători ale copilăriei noastre. Cine nu și-a pregătit oare cu emoție ghetuțele, în sperața că Moș Nicolae îi ca dărui cadouri și nu mult temuta nuielușă! Nu este însă singurul obicei care se păstrează și astăzi, de aceea ne-am propus să ți le reamintim.
Moș Nicolae este simbol al dărniciei și este întruchipat în tradiția populară precum un bătrânel cu barbă albă, călare pe un cal alb, vestitorul iernii. Moș Nicoale sau Sf Nicolae mai este denumit popular și Sân` Nicoară, nume ce provine de la verbul grecesc nikaw - ”a învinge”. De aceea, Sân` Nicoară este victoria Binelui împotriva Răului, un latimotiv al tuturor legendelor care ne-au marcat existența.
Sărbătoarea lui Moș Nicolae este una extrem de populară, în special în Transilvania, unde s-au ridicat multe lăcaşe sfinte care-i poartă hramul.
Aflăm că în tradiția bisericească, Sfântul Nicolae este realul Moș Crăciun, bătrânelul cu daruri îndelung aștetat de copii iarna.
Moș Nicolae 2018. Tradiții și superstiții
În Ardeal, fetele se pregătesc de cu seara din Ajun, când coc plăcinte. În case se pun crenguțe de pomi fructiferi la icoane care se păstrează până de Anul Nou. Se spune că va urma un an rodnic și bun, dacă crenguțele înfloresc până la Revelion. Din ele se fac sorcove, cu care se colindă în prima zi Noul An.
În trecut, se mergea la coldinat încă din ziua de 6 decembrie.
În Moldova și în Oltenia s-a păstrat obiceiul ca tinerele familii să aleagă pe Sfântul Nicolae ca protector al casei lor și să-i mulțumească pe 6 decembrie prin pregătirea unei mese cu mâncăruri de post, la care se adunau toate rudele, după ce era binecuvântată de un preot.
În Bucovina, se obișnuiește ca în ziua de Sf Nicolae să se facă parastas pentru cei care au murit înecați.
Pentru că Sf Nicolae este considerat ocrotitorul celor care călătoresc pe ape, cunoscute fiind minunile Sfântului de pe mare. Se spune că, odată, în drum spre Palestina, la Locurile Sfinte, prin rugăciune şi post a oprit o furtună dezlănţuită pe mare şi a salvat un corăbier de la înec.
Nu doar la români există tradiția lui Moș Nicoale, ci și la germeni, francezi, italieni etc.
În Franța, de pildă, este același obicei de a primi pe Moș Nicolae ca Pere Noel, despre care se știe că merge însoțit de Pere Fouettard. Primul lasă cadouri copiilor buni, iar cel din urmă pălmuiește pe cei răutăcioși. Câteodată,copiii primesc cadouri și în ziua de Sfântul Nicolae.
Moș Nicolae 2018. Ce să nu faci pe 6 decembrie
În ziua de Sf Nicolae, tradția spune că nu ai voie să te cerți cu nimeni, nu ai voie să fii zgârcit, nu ai voie să uiți de cei săraci sau să speli. De asemenea, înainte de a pregăti ghetuțele de Moș Nicolae, trebuie să spui o rugăciune către el.
Moș Nicolae 2018 și legenda nuielușei
În seara de Ajun Moş Nicolae cu daruri, copiii îşi pregătesc cizmele pentru a primi cadouri. Cei care nu au fost cuminți primesc o nuielușă, în semn de avertimsnet. Datina de a lăsa în ghetele celor mici și o vărguță s-a păstrat în amintirea unui episod din viața Sfântului Nicolae, și anume, pe când era episcop al cetății Mira din regiunea Lichia, Asia Mică, Sfântul a participat la primul Sinod Ecumenic de la Niceea, la care a fost combătut erezia lui Arie. Acesta din urmă susţinea că Iisus este doar un om cu puteri supranaturale, nicidecum Fiul lui Dumnezeu. La sinod, atât de încăpăţânat a fost Arie în timpul argumentării şi atât de îngrozit Nicolae de faptul că erezia acestuia putea fi luată în serios, încât l-a pălmuit pe Arie.
De aceea, severitatea sfântului a dus şi la apariţia unui obicei: în ajunul zilei în care este prăznuit, copiii neascultători primesc o crenguță de măr. Dacă înflorește până la Anul Nou este semn de iertare al neascultării față de părinți și al boroboațelor făcute.
Tot de Moș Nicolae se spune și cum va fi vremea. Astfel că, dacă nu este nicio ninsoare pe 6 decembrie înseamnă că iarna n-o va alunga Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, și va fi de lungă durată. În iernile în care nu sunt multe ninsori, se spune despre Sân’ Nicoară c-ar fi întinerit și nu-și mai scutură barba.
Moș Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători ale lui Decembrie. Tot în această zi mulți români își serbează onomastica. Aproximativ 800.000 de cetăţeni români, dintre care peste 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Așadar, pe 6 decembrie, nu uitați să vă verificați ghetuțele! Așa aflați cât de cuminți ați fost în anul ce e pe cale să se încheie!...
surse: crestinortdox.ro, click.ro
Calendar ortodox 4 decembrie. Sfanta Varvara, Sărbătoare cu cruce neagră! La mulți ani... Sf Nicoale 2018. Rugăciunea Sf Nicolae pentru copii oferă ajutor!...