Moșii de vară 2019. Obiceiuri, tradiții și superstiții în sâmbăta morților

Potrivit calendar ortodox 2019, mosii de vara sau sambata mortilor pica anul acesta pe data de 15 iunie, cu o zi inainte de Rusalii(16 iunie). Aceasta sarbatoare este dedicata pomenirii celor adormiti si se obisnuieste sa se dea de pomana. Afla ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti in aceasta zi.

Potrivit calendar ortodox 2019, moșii de vară sau sâmbăta morților pică anul acesta pe data de 15 iunie, cu o zi înainte de Rusalii(16 iunie). Această sărbătoare este dedicată pomenirii celor adormiți și se obișnuiește să se dea de pomana. Află ce tradiții, obiceiuri și superstiții trebuie să respecți în această zi.

Tradiția spune ca în sâmbăta morților credincioșii trebuie să împartă oale de lut pentru ca cei trecuți la cele veșnice să aibă din ce bea apă. Tot în această zi, la biserică se duc crenguțe de tei și de nuc pentru a fi sfințite de către preot. Se crede că aceste frunze sfințite apără casa de boli și pot vindeca surzenia.

Rusalii 2019. Superstițiile spun că femeile nu au voie să toarcă în această zi deoarece colacii dați pentru pomenirea morților se întorc.

Pentru sufletele celor adormiți se duc de pomană ofrande specifice Moșilor de vară: colivă, colaci, vin şi cireşe. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.

Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor morți. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.

În gospodării, în sâmbăta morților, este interzis să mături, să arunci gunoaiele sau lăturile deoarece se crede că acestea vor ajunge în gura morților.

Citește și: Rusalii 2019. Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană

Calendar ortodox 15 iunie 2019. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor adormiților

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.

Cu sfinții odihnește, Hristoase, su­fle­tele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Citește și
Guvernul a aprobat noi restricții. Regulile pentru vaccinați și nevaccinați, care se vor impune în mai multe localități
Guvernul a aprobat noi restricții. Regulile pentru vaccinați și nevaccinați, care se vor impune în mai multe localități
Din ce face Victor Slav bani după ce s-a retras de la TV. Presa scria că Drăgușanu e nemulțumită de pensia alimentară
Din ce face Victor Slav bani după ce s-a retras de la TV. Presa scria că Drăgușanu e nemulțumită de pensia alimentară
Cum arată Anais, fetița lui Nicolae Guță cu Beyonce de România. Micuța seamănă cu mama ei
Cum arată Anais, fetița lui Nicolae Guță cu Beyonce de România. Micuța seamănă cu mama ei
Mai multe articole

Citește și: Zile libere 2019. Ce sunt rusaliile, ielele, șoimanele sau zânele

Angelina Jolie și Brad Pitt se luptă pentru castelul în care s-au căsătorit. De ce e acuzată actrița
Angelina Jolie și Brad Pitt continuă procedurile legale începute cu divorțul lor. De această...
Horoscopul zilei de 24 septembrie 2021. Leii trebuie să fie atenți la cheltuieli. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 24 septembrie 2021 spune că Leii trebuie să dea dovadă de multă...
Ultimele știri