- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Potrivit calendar ortodox 2019, moșii de vară sau sâmbăta morților pică anul acesta pe data de 15 iunie, cu o zi înainte de Rusalii(16 iunie). Această sărbătoare este dedicată pomenirii celor adormiți și se obișnuiește să se dea de pomana. Află ce tradiții, obiceiuri și superstiții trebuie să respecți în această zi.
Tradiția spune ca în sâmbăta morților credincioșii trebuie să împartă oale de lut pentru ca cei trecuți la cele veșnice să aibă din ce bea apă. Tot în această zi, la biserică se duc crenguțe de tei și de nuc pentru a fi sfințite de către preot. Se crede că aceste frunze sfințite apără casa de boli și pot vindeca surzenia.
Rusalii 2019. Superstițiile spun că femeile nu au voie să toarcă în această zi deoarece colacii dați pentru pomenirea morților se întorc.
Pentru sufletele celor adormiți se duc de pomană ofrande specifice Moșilor de vară: colivă, colaci, vin şi cireşe. Oamenii dau de pomană și ceapă sau usturoi verde, pentru că grădină lor să rodească.
Dacă în ziua Moșilor de Vară oamenii scot apa din fântână, aceștia lasă un bănuț pentru apa celor morți. Tot ceea ce dai de pomană trebuie să fie nou și proaspăt.
În gospodării, în sâmbăta morților, este interzis să mături, să arunci gunoaiele sau lăturile deoarece se crede că acestea vor ajunge în gura morților.
Citește și: Rusalii 2019. Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană
Calendar ortodox 15 iunie 2019. Rugăciune pentru mântuirea sufletelor adormiților
„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.
Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite.
Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hristoase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.
Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”
Citește și: Zile libere 2019. Ce sunt rusaliile, ielele, șoimanele sau zânele