Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00iUmor (r)

Rusalii 2019. Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană

Potrivit calendar ortodox 2019, anul acesta Rusaliile pica pe data de 16 iunie. Traditia crestina spune ca in Sambata, inainte de duminica Rusaliilor, se face pomenirea generala a mortilo. Afla ce trebuie sa dai de pomana in aceasta zi pentru sufletele celor adormiti.

Potrivit calendar ortodox 2019, anul acesta Rusaliile pică pe data de 16 iunie. Tradiția creștină spune că în Sâmbăta, înainte de duminica Rusaliilor, se face pomenirea generală a morțilo. Află ce trebuie să dai de pomană în această zi pentru sufletele celor adormiți.

Sâmbătă, 26 mai, Biserica Ortodoxă face pomenirea generală a morților și se roagă pentru sufletele acestora. Astfel în fiecare biserică se va oficia Sfânta Liturghie urmată de slujba de pomenire a celor adormiți. Sărbătoare este cunoscută în popor sub denumirea de Moșii de vară.

Pe parcursul anului mai există o zi dedicată pomenirii generale a morților și poarta denumirea de Moșii de iarnă. Această zi este Sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne (a Înfricosatei Judecăți).

Moșii de vară 2019. De ce se face pomenirea celor adormiți?

Biserica îi numește pe cei trecuți în viață de dincolo "adormiți", termen care are înțelesul de stare din care te poți trezi. Ea nu vorbește de trecere într-o stare de neființă, ci de trecere dintr-un mod de existența în alt mod de existența. Hristos îi va dărui cuvântului "adormit", înțelesul care îl asociază cu învierea. Când Mântuitorul ajunge în casă lui Iair, a cărui fiica, de numai 12 ani, de abia murise, spune: "Nu plângeți; n-a murit, ci doarme" (Luca: 8,52)

Când pică Moșii de vară și ce trebuie să dai de pomană

Moșii de vară se prăznuiesc în fiecare an, în sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfânt (Sâmbăta Rusaliilor).

În ziua Moșilor de vară credincioșii trebuie să dea de poamnă vase de lut sau de porţelan, căni, străchini şi vase de lemn (cofe, cofăiele), împodobite cu flori şi umplute cu lapte, vin sau apă. Tradiția spune că trebuie să dai de pomană primul fel de mâncare pe care îl gusti în această zi. În unele zone ale țării se dau de pomană cireșe și căpșuni, iar ce se împarte în Sâmbăta morților trebuie să fie nou și proaspăt.