- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Vechea zicala conform carora banii nu aduc fericirea poate si ar trebui sa fie nuantata, mai ales prin prisma ultimelor descoperiri in domeniul psihologic.
Desi de-a lungul timpului studiile au demonstrat ca nu exista o corelatie intre veniturile unei persoane si fericirea resimtita de aceasta, majoritatea participantilor la aceste cercetari au raspuns ca ar fi mai fericiti daca ar avea un pic mai multi bani.
O analiza globala arata ca, desi in 2008, anul declansarii crizei financiare internationale, toate tarile vest-europene aveau o economie mult mai dezvoltata decat in urma cu o jumatate de secol, nivelul fericirii resimtite de cetatenii acestor state nu crescuse semnificativ. Mai mult, incidenta depresiilor, sinuciderilor si dependentelor de substante era mai ridicata in 2008 decat in anii ce au urmat celui de-al doilea razboi mondial.
Cercetatorii de la Cornell University din Colorado au descoperit recent ca mai important decat nivelul veniturilor este modul in care acestea sunt cheltuite. Conform acestora fericirea ar fi determinata de trairea a cat mai multe momente placute. Astfel o persoana bogata poate sa nu fie fericita daca se concentreaza pe achizitionarea a cat mai multe proprietati, in dauna unor vacante in care sa se relaxeze si sa aiba parte de momente memorabile.
De altfel, idealurile de natura materiala promovate de societatea in care traim reprezinta o cauza a faptului ca ne dorim mai multi bani, desi ei nu aduc fericirea prin simpla lor prezenta. Pe de alta parte, si modificarea sistemului de referinta financiar, precum si adaptabilitatea crescuta a omului pot fi privite ca fiind cauzele acestei curse pentru imbogatire.
foto: viviangrant.wordpress.com
Studiu: Inaltimea corpului poate dauna sanatatii... Cum ajutam adolescentul depresiv...