Ti-ai dorit dintotdeauna sa faci ce faci acum?
Da, mi-am dorit sa lucrez in gastronomie, caci tata era proprietarul unui restaurant, ceea ce m-a facut sa devin foarte interesat de mancare, sa dezvolt chiar o adevarata pasiune. Nu am visat niciodata ca voi scrie carti sau ca voi face emisiuni TV si tot ce fac acum. La varsta de 20 de ani speram doar ca, intr-o buna zi, imi voi putea deschide propriul meu mic restaurant undeva.
Prima slujba?
In restaurantul tatalui meu. Tata este genul de om care e de parere ca cei mici trebuie sa inteleaga valoarea banului muncit, asa ca eu nu am primit niciodata bani de buzunar. A trebuit sa-i castig singur.
Stilul tau de gatit.
Relaxat, usor, delicios. Are usoare influente italiene, dar imi plac toate bucatariile lumii si invat din toate.
De unde iti culegi ideile?
Din calatoriile mele, de la prieteni, din incercarea diferitelor arome si din experimente pe care le fac pentru a vedea ce merge si ce nu.
Ustensilele de bucatarie preferate.
Economul meu rapid. A fost foarte ieftin si nu ma pot lipsi de el.
Cel mai bun fel de mancare.
Preparat sau mancat? Depinde de momentul anului, dar acum, cand e inca frig, o mancare cu sos, preparata din multe legume proaspete, e grozava.
Mancarea preferata.
Puiul la cuptor facut de mama mea, cu toate secretele doar de ea stiute.
Suisuri si coborasuri in cariera.
Multe suisuri: primirea MBE (n.r. cel mai de seama ordin acordat de Imperiul Britanic), primii absolventi de la Fifteen (n.r. proiect caritabil initiat la Londra, constand dintr-un restaurant unde 15 tineri cu situatie materiala si sociala precara au fost pregatiti pentru industria ospitalitatii; astazi exista mai multe restaurante Fifteen in intreaga lume), convingerea Guvernului britanic sa investeasca in mancare sanatoasa pentru scolari. Coborasuri - nu am prea avut, din fericire.
Ce aduce noua ta carte, Ministry of Food, nou?
E cu adevarat o carte pentru oameni care nu au gatit niciodata, dar cu o multime de materiale si pentru cei care stiu sa gateasca. Anul trecut am avut revelatia ca toate cartile pe care le-am scris se adreseaza aceluiasi gen de oameni - oameni care iubesc sa gateasca. Dar exista multi, multi oameni pentru care a gati pur si simplu nu face parte din viata lor, oameni care traiesc din mancare de gata si mancare de luat la pachet de pe te miri unde. Mi-am dorit o carte care sa ii inspire pe acesti oameni sa intre in bucatarie si sa incerce sa gateasca, caci eu cred ca, odata ce incepi, te prinde.
Cat stii despre Romania si despre bucataria romaneasca?
Nu prea mult, desi am cateva carti primite de la oameni din Romania.
Daca ar exista o versiune romaneasca a britanicului Good Food Show sau daca ai primi o invitatie sa fii oaspete de onoare al Campaniei noastre „Copiii in bucatarie", ai lua-o in considerare?
Bineinteles, daca programul imi permite.
Date despre Jamie Oliver
Data nasterii: 27 mai 1975
Pregatire: De mic copil in restaurantul The Cricketers (Clavering/Essex) al tatalui sau, apoi: Westminster Catering College, pregatire practica in Franta, patiser sef pentru Antonio Carluccio la The Neal Street Restaurant/Londra, chef pentru Rose Gray si Ruth Rogers la The River Café.
Emisiuni TV: Jamie's Fowl Dinners, Jamie At Home, Jamie's Chef, Jamie's Great Italian Escape, Jamie's Return To School Dinners, Oliver Twist, Jamie's Kitchen, Naked Chef, Happy Days with the Naked Chef, Return of the Naked Chef
Preocupari actuale: De curand s-a lansat in UK Jamie Magazine, unul dintre visurile lui Jamie devenit realitate, gratie unei echipe de profesionisti care au facut acest proiect posibil.
Citeste si alte articole interesante numai pe Good Food!