Ce cauzeaza ghemotoacele de blana la pisici?
Ghemotoacele de blana se formeaza in stomacul pisicii si sunt un rezultat al rutinii sale de curatare zilnica. Atunci cand pisica se curata, parul care cade se desprinde din blana si este mai apoi inghitit. Majoritatea parului trece prin tractul digestiv fara probleme. Dar unele fire raman in stomac si pot forma ghemotoace.
In cele din urma, pisica va vomita ghemurile de blana si va scapa de probleme. Pentru ca ele trec prin esofac, au o forma alungita, tubulara si nu rotunda.
Ele sunt mai des intalnite in cazul pisicilor cu par lung, cum ar fi persanele. Pisicile care naparlesc mai mult si care se curata singure destul de des au mai mari sanse de a avea mai apoi astfel de ghemuri, pentru ca inghit mai multa blana. Mai mult, problema devine mai suparatoare pe cat pisica inainteaza in varsta, pentru ca animalele devin experte in a-si curata blana si cu cat fac acest lucru intr-un mod mai eficient, cu atat vor fi mai multe ghemuri de blana prin casa.
Simptome ale ghemurilor de blana la pisici
Poate fi destul de neplacut sa vezi o pisica eliminand un ghem de blana. Pisica va fi agitata, va parea ca se ineaca si in cele din urma va vomita mototolul de par incalcit. Insa daca lucrurile nu se desfasoara exact in acest mod, pisica ar putea suferi un blocaj care i-ar putea pune viata in pericol. De aceea este important sa o duci la veterinar daca:
- vomita incontinuu, se ineaca si tuseste, insa nu elimina niciun ghem;
- nu are pofta de mancare;
- este letargica;
- este constipata;
- are diaree.
O modalitate de a preveni formarea fgemurilor de blana este de a spala pisica o data la cateva saptamani si de a incerca pe cat posibil sa o periezi zilnic, pentru a indeparta firele de par moarte in mod constant.
Foto: elcpartnersinenglish.pbworks.com
Lucruri esentiale pentru cresterea bebelusului... FOTO! Outfit-uri de tranzit intre primavara si vara...