Pe de alta parte, poate te intrebi de ce totusi o femeie din India de exemplu, care mananca in mod regulat ceva mai condimentat, nu are probleme cu alaptarea copiilor. Diferenta nu tine de fapt de cultura sau traditie, ci de expunere si frecventa.
Problema este nu ca cei mici nu fac fata alimentatiei picante pe care o pot simti in laptele matern, ci ca pentru ei acest lucru este nou si nefamiliar. Copiii crescuti in culturi in care mancarurile distincte sunt fie foarte amare, astringente, picante sau acide sunt o norma, ei sunt expusi la ele foarte devreme in viata, uneori inca din perioada intrauterina.
Acest lucru nu doar construieste o anumita toleranta pentru astfel de mancaruri, dar dezvolta si o preferinta pentru ele. La 21 de saptamani de la conceptie, copilul inghite cativa mililitri de lichid amniotic zilnic, iar acesta are gustul in conformitate cu ceea ce mananca mama. Lucruri ca vanilia, morcovul, usturoiul, menta - sunt doar cateva dintre aromele care sunt transmise in lichidul amniotic si laptele mamei.
Au fost realizate studii in care femeilor insarcinate li s-au dat doze de suc de morcov in timpul sarcinii. Drept rezultat, copiii lor au preferat mai mult cerealele cu gust de morcov, ceea ce a aratat ca exista o legatura intre expunere si acceptare. Din moment ce mamele au tendinta de a-si hrani copiii cu alimente care le plac chiar lor, acesta este un mod natural de a introduce in dieta copilului mancaruri si gusturi reprezentative pentru cultura si familia in care traiesc.
Dincolo de chestiunile culturale, aceste rezultate subliniaza faptul ca expunerea la o varietate de alimente in timpul sarcinii pot determina dispozitia copilului de a incerca o varietate de gusturi. Adica daca vrei ca cel mic sa accepte fructele, cerealele, legumele, el trebuie obisnuit cu ele prin ceea ce mananci chiar tu.
Foto: yummybubby.com
De ce scuipa pisicile... Impartirea in doua tabere: parintii si cei care nu vor copii...