Antena Căutare

Primavara, sezonul depresiilor la adolescenti

Sezonul depresiilori ii afecteaza in egala masura pe copii, adolescenti si pe parinti. Simptomele acestora sunt insa diferite Conform celor mai recente statistici, 8,9 la suta din copii si adolescenti sufera de depresie.

manifestarile difera la copii in functie de varsta.


Parintii pun lipsa apetitului sau sentimentul de vina pe seama altor factori sau a unor evenimente care s-au petrecut in viata copilului lor. Vorbim aici, desigur, de afectiunea psihica ce poarta acest nume, si nu de ceea ce in mod obisnuit se intelege prin depresie.

Nu este vorba deci de "depresia" provocata unui copil caruia i se refuza o jucarie sau de adolescentul trist ca nu poate merge in discoteca. Doi cercetatori germani ne arata care sunt cele mai frecvente simptome ale depresiei la copii si cum sa reactionam in fata lor. Studiul realizat de specialistii germani a fost publicat in revista "Deutsches Arzteblatt Internationali.

Articolul continuă după reclamă

Simptomele adolescentilor sunt mai asemanatoare cu ale adultilor. Ei au probleme legate de realizari si de performante, se tem de viitor, nu au sentimentul respectului fata de ei insisi, isi pierd energia, entuziasmul si interesul fata de lucrurile care le faceau placere. Alte manifestari pe care le regasim la adolescenti sunt iritabilitatea, un temperament violent, fobiile.
2011/04/01//257113-hepta_123831.jpg

Adolescentii depresivi evita sa se angajeze in activitati alaturi de cei de varsta lor, evita in general sa aiba prieteni. Aceasta izolare ii priveaza de stimulii externi necesari dezvoltarii, astfel ca acesta este de obicei lipsit de abilitati sociale, cognitive sau motorii. Rezultatul este pierderea increderii in sine si a respectului fata de el insusi.

Daca acest gen de manifestari persista la copil mai mult de doua saptamani, atunci este vorba despre o depresie. In cazul depresiei severe sau al dezordinilor depresive recurente, adolescentii respectivi ajung sa se gandeasca foarte des si extrem de serios la sinucidere.

Unii dintre ei isi transpun gandurile in practica. Sinuciderea este, de fapt, expresia depresiei profunde pe care o are un adolescent. Cel care are deja in gand aceasta idee transmite, inainte de a o pune in practica, anumite semnale inconstiente celor din jur.

Care sunt acestea? In opinia specialistilor, semnalul de alarma cel mai frecvent este si cel mai banal. Atunci cand tanarul (sau tanara) spune adio prietenilor si familiei, el poate avea in gand ca-i vede pentru ultima data. Desigur ca nu orice adolescent care spune adio este un posibil sinucigas. Acesta este semnalul pe care il poate transmite un adolescent care deja se confrunta cu o depresie severa.

El are deja un plan concret pentru a-si pune gandul in aplicare. De multe ori, adolescentul care nu a reusit sa se sinucida la prima incercare va repeta gestul cu prima ocazie.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: Hepta

Do it yourself: casuta eco a pisicii tale... Logopedia - arta prin care copiii sunt invatati sa vorbeasca in mod corect...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 31 octombrie 2024. Andreea și Andra au câștigat suma de 25 000 lei Joi, 31.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x