- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Intepaturile de insecte sunt neplacute pentru orice copil si parinte. Ele cauzeaza in general un disconfort si o durere temporara, dar nu au efecte negative asupra sanatatii copilului pe termen lung.
Uneori este insa posibil sa apara infectii care necesita tratament prelungit sau reactii alergice ce pot fi serioase, uneori chiar fatale. In alte situatii, mult mai rare, insectele pot transmite boli grave.
Cele mai periculoase insecte
Atunci cand o insecta inteapa injecteaza venin sau alte substante ori bacterii in pielea copilului. Intepaturile albinelor, viespilor, furnicilor si ale unor paianjeni sunt de obicei cele mai periculoase, iar cele ale tantarilor, puricilor, capuselor, mustelor, paianjenilor pot da nastere si ele unor reactii alergice.
In general, putini copii dezvolta reactii extreme la veninul insectelor, iar severitatea reactiilor alergice depinde de sensibilitatea pielii. Cel mai bine este insa sa fii precat si sa iei toate masurile de siguranta pentru ca micutul tau sa nu aiba de suferit.
Simptomele unei infectii
Este esential sa-ti protejezi copilul de potentialele efecte periculoase pe care le pot avea intepaturile insectelor. Pentru aceasta trebuie sa stii care sunt simptomele unei infectii sau ale unei reactii alergice si cand este nevoie sa ceri ajutorul medicului.
Parintele trebuie sa fie atent la simptome precum febra, eruptiile pe piele, puncte rosii, dureri ale articulatiilor, glande inflamate. Cele mai multe simptome se manifesta insa prin transpiratie abundenta si senzatii de mancarime ori usturime. Urmareste-ti copilul si nu-l lasa sa se scarpine deoarece poate ramane cu cicatrici.
Alte simptome pot fi insa extrem de severe: anafilaxia este o reactie a organsimului ce se manifesta prin respiratie suieratoare sau greoaie, socuri sau pierderea constiintei. In aceste situatii, copilul trebuie transportat imediat la spital ori solicitata o ambulanta.
Cateva masuri de preventie
Educa-ti copilul astfel incat sa poata evita intepaturile insectelor. Invata-l sa nu provoace insectele si sa nu alerge sau sa faca miscari bruste in preajma lor.
Evita sa-l imbraci in haine cu motive florale ce pot atrage insectele si prefera-le pe cele in culori deschise.
Evita sa folosesti produse de ingrijire parfumate pentru copil, deoarece mirosul lor poate atrage insectele.
Atat cat este posibil, tinand cont de temperatura de afara, acopera cat mai mult din corpul copilului atunci merge in locuri in care sunt insecte.
citeste revista Felicia
foto: forest.mtu.edu
Ce faci daca animalutul tau are alopecie?... VIDEO! Vladut a pregatit un sandvis racoritor cu branza...