Alimentatia pe timpul sarcinii este foarte importanta pentru ca ea isi pune amprenta asupra dezvoltarii normale a fatului.
Principala sursa nutritiva pentru copilul in formare este hrana pe care o consuma zilnic, timp de noua luni, viitoarea mamica. De aceea, mai mult ca oricand, ea trebuie sa aiba o alimentattie echilibrata si diversificata.
Alimente indispensabile in timpul sarcinii
Plecand de la piramida alimentelor, viitoarea mamica trebuie sa includa in meniul zilnic produse din fiecare categorie, avand grija sa aiba un regim cat mai variat, mai natural si mai sanatos.
Printre alimentele indispensabile pe timpul sarcinii se numara:
Painea, de preferat integrala si in cantitati moderate;
Cerealele integrale: orez brun, secara, orz, porumb;
Lactatele cu un continut redus de grasimi: iaurt, lapte pasteurizat, branzeturi mai putin sarate;
Legumele: morcov, dovleac, broccoli, conopida, verdeturi macinate;
Fructele proaspete: mere, banane, pere, portocale, piersici, caise;
Fructele uscate: stafide, curmale, caise;
Alimentele bogate in proteine: carne de pui, de vita, peste, oua;
Sucurile naturale, limonada;
Lichidele, de preferinta apa potabila sau apa plata.
Sfat: Sunt de preferat mesele dese si in cantitati mici in locul celor putine si bogate. Inventarul caloriilor
Este stiut faptul ca in timpul sarcinii ne comportam putin diferit: avem greturi, avem pofte, ne este mai des foame sau, din contra, nu avem pofta de mancare.
Cu toate acestea, trebuie sa ne ramana un rest de ratiune si sa nu uitam cat este de important pentru copil ca sa mancam sanatos. Nu trebuie sa exageram cu mancatul, dar nici sa ne infometam. Ambele variante sunt gresite.
In cazul unei gravide active care nu si-a intrerupt activitatea, necesarul zilnic de calorii nu trebuie sa depaseasca 2.500-3.000 de calorii/zi.
Mai mult decat atat, in primul trimestru de sarcina nu este nevoie sa modificam numarul de calorii, singurele cresteri putand aparea, in mod obiectiv, din trimestrul al doilea de sarcina. Cresterea nu trebuie sa fie mai mare de 300 de calorii/zi.
Ce sa nu faca viitoarele mamici
Sa nu consume carne cruda, oua crude, lapte nepasteurizat sau produse lactate obtinute din lapte crud;
Sa nu consume alimente alergene daca viitoarea mamica are antecedente de alergie la anumite produse;
Sa nu consume in exces dulciuri, bauturi acidulate;
Sa evite mancarea de tip fast-food, prajelile;
Sa nu bea apa neverificata;
Sa nu fumeze;
Sa nu consume alcool, cafea, bauturi care contin cofeina;
Sa nu incerce sa slabeasca.
Ce spun studiile recente
Consumul de alcool in timpul sarcinii creste riscul ca micutii sa dezvolte boli neurologice si probleme comportamentale de sanatate;
Fumatul, expunerea la pesticide si la poluarea din aer in timpul sarcinii afecteaza fertilitatea viitorului barbat.
Stresul in sarcina mareste riscul ca micutii sa sufere de astm.
Citeste Revista Felicia
Casa ca un mare teren de joaca... Sauna intareste rezistenta sistemului imunitar...