O astfel de situatie aduce deopotriva schimbari negative, dar si pozitive. Iata care sunt cele mai importante dintre ele si incearca sa le corectezi daca te confrunti cu situatii de acest gen:
Aspecte negative:
Tendinta de a-si dovedi importanta nou capatata
Cel care a primit o functie mai mare simte nevoia sa arate ca detine mai multa putere purtandu-se ca sef in propria familie. In realitate, numai cei complexati, care s-au simtit multa vreme inferiori celor din jur, adopta o astfel de atitudine legata direct de avansare. Psihologii ne arata ca si cei care nu sunt complexati pot incepe sa se poarte dominant cu partenerul din cauza unor transformari chimice la nivelul creierului. Anumite substante din creier si din glanda epifiza se modifica la individul devenit „sef". Acesti neuro-hormoni, care produc placerea puterii, determina automat si tendinta de a-i supune pe cei apropiati.
Cel avansat devine mai distant
Capatarea unei functii importante obliga creierul sa fie mai mult rational decat sentimental. Desi cel avansat nu-si schimba sentimentele fata de partener, comunicarea cu acesta va fi mai la obiect, vizand lucruri concrete, in special legate de viata cotidiana. Gesturile de tandrete devin fortate sau artificiale si in cele mai dese cazuri dispar, ceea ce poate afecta viata de cuplu. Ca urmare, cel neglijat va raspunde cu o atitudine rece sau ostila, aspecte ce ii pot face pe ambii parteneri sa simta o tensiune nervoasa, ce rabufneste deseori in certuri.
Transparenta in comunicare dispare
Comunicarea devine din ce in ce mai saraca, iar partenerii nu-si spun tot ce au pe suflet. Cel avansat tinde sa ascunda din ce in ce mai multe lucruri celuilalt. Transformarea e data de noua functie ce presupune o noua „masca" , un nou mod de a fi in care acesta incearca sa ascunda aspecte din vechiul comportament si uneori limbaj.
Minte mai des
Psihologii au descoperit ca cei avansati isi mint mai frecvent partenerii de cuplu din cauza tendintei de a parea diferit. De regula, este vorba de minciuni inofensive legate de viata la serviciu.
Se infurie mai usor
Iluzia unei puteri mai mari date de noua sa functie il face pe cel avansat sa reactioneze mai violent la greselile celorlalti si mai ales la greselile partenerului. Puterea data de functie produce si o crestere a secretiei unor homoni masculini care sporesc agresivitatea, atat la femei, cat si la barbati.
Devine mai gelos (geloasa)
Simtul proprietatii devine mai intens, in consecinta reactia fiind mult mai rapida si mai evidenta de cate ori altcineva se apropie de partenerul de cuplu.
Aspecte benefice:
Devine mai protector cu partenerul
Psihologii au observat ca cei care capata o functie mai mare au mai multa grija ca partenerul sa fie in siguranta. Cresc responsabilitatea, dar si capacitatea de sacrificiu pentru a-l proteja pe cel cu care isi imparte viata.
Sentimentele devin mai stabile
Ca si in cazul tuturor indivizilor cu viata sociala, seful isi poate pastra dominanta si functia numai daca sentimentele sale sunt constante, echilibrate. Promovarea ii determina pe multi sa-si defineasca mai bine sentimentele chiar daca, aparent, par mai insensibili.
Accepta mai usor prietenii partenerului de cuplu
Primirea unei functii mai mari ii face pe cei mai multi sa devina mai sociabili, mai prietenosi cu oricine. Acest lucru permite partenerului de cuplu sa aiba o mai mare libertate de comunicare cu prietenii, deci si un psihic mai sanatos.
Citeste si revista Felicia!
Foto: familylawcollaborativedivorce.co.uk
Romanii, printre cei mai grasi europeni... Cum sa-ti inveti copilul sa nu te mai intrerupa...