- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Primele lucruri pe care un copil le invata si le imita sunt cele observate in mediul in care traieste. Familia este ca un cocon in care este protejat, un cuib de pe marginea caruia observa lumea si incepe sa o inteleaga.
Mai tarziu, cand este pregatit, el face pasi timizi si descopera singur lucruri, insa primii ani de viata ii sunt ghidati intr-un mod de care el insusi nu este total constient. Parintii sunt cei care fac decizii pentru el, chiar si atunci cand alegerea para sa ii apartina, pentru ca ei ii pun la dispozitie un anumit numar de posibilitati si il invata anumite criterii prin prisma carora sa distinga lucrurile.
Cuplul familial, model de viata
Prima pereche casatorita pe care cel mic o observa este cea a parintilor sai. De aceea nici nu este de mirare faptul ca modul in care parintii se comporta intre ei este privit ca un mod universal in care ar trebui sa se comporte toate cuplurile.
Copilul petrece mult timp cu acesti doi oameni care i-au dat viata, le imita cuvintele, zambetele sau cuvintele de dojana. Daca observa certuri, violenta, daca traieste intr-un mediu stresant, acest lucru isi lasa amprenta asupra sa intr-un mod profund.
Emotiile sunt parte din bagajul nostru de fiinte umane, insa ele se si invata. Exista trasaturi de caracter care tin de bagajul genetic, dar modul in care se manifesta, daca sunt controlate sau din contra, unele izbucnesc inoportun, tine de alte mecanisme care s-au intiparit prin educatie.
Prin experienta se invata, se intiparesc cel mai bine informatiile, iar copilul mic asimileaza fara efort ceea ce i se spune, observa, i se intampla. Multe lucruri le va uita, in special daca au loc la o varsta frageda, insa efectele lor asupra psihicului sau raman intiparite.
O greseala frecventa a parintilor este aceea de a spune "este prea mic, nu intelege". Bineinteles ca nu copil nu este capabil de a discerne lucruri complexe, subtile, insa acest lucru nu inseamna ca orice observa la o varsta mica ramane de neinteles pentru el. Copiii simt adultii din tonalitate, privire, stare de spirit, iar in timp inteleg si legaturile logice dintre cuvinte. Uneori ne pot surprinde prin faptul ca par sa inteleaga mai mult decat am crede.
In sanul familiei, copilul este ca un burete ce absoarbe tot ce primeste de la cei care il iubesc si ii ofera protectie, de aceea modul in care parintii reactioneaza unul in fata celuilalt reprezinta pentru el un mod de a-si construi relatiile viitoare, de a copia acest model si a-l transmite mai departe, de multe ori nefiind constient ca de fapt repeta comportamentul vazut la parinti.
Foto: publicdomainpictures.net
Reteta de post a zilei: supa de cartofi rosii si salata creata... Cum sa va feriti copilul de microbi...