Toti tinerii petrec mult timp gandindu-se la o relatie romantica sau intalnindu-se cu cei pe care ii considera "iubirea" lor. Parintii nu prea sunt de acord, dar din ce in ce mai multi le permit sa aiba un prieten sau o prietena. Ii bat la cap ca o relatie romantica ii va face sa nu mai fie asa de preocupati de scoala, ca mai intai trebuie sa se realizeze profesional, sa intre la facultate si abia apoi sa aiba o relatie. Ei sunt convinsi ca relatiile adolescentine sunt superficiale si ca nu pot avea o influenta benefica asupra copilului lor. Tinerii nu sunt insa de acord. De la varste din ce in ce mai fragede copiii isi doresc si chiar se implica intr-o relatie romantica. Cei mai multi sunt influentati atunci cand fac o asemenea alegere de mediul social in care traiesc sau de ceea ce inteleg din mesajele transmise de media.
Dar adolescentii mai mari au dreptate - aceste relatii sunt foarte importante pentru ei. Ele ii ajuta sa-si formeze capacitatea de a se implica intr-o relatie pe termen lung, invata primele lectii din ceea ce inseamna viata impreuna cu cineva si angajamentul pe care il presupune o relatie. Chiar daca primele relatii esueaza, adolescentii invata din propria experienta si chiar din greselile lor - isi creeaza propriile valori legate de romantism si relatii intime care le formeaza stima fata de ei insisi, se maturizeaza si se pregatesc pentru viata de adult. Iar in anumite situatii aceste relatii ii ajuta sa se realizeze si din punct de vedere profesional.
Au sprijin emotional de la parinti?
La varsta adolescentei, foarte important pentru tineri este suportul emotional pe care il obtin. Le este absolut necesar, inclusiv pentru a obtine rezultate bune la scoala. Tinerii incep acum sa se detaseze de familie, de parinti. Mai multe studii de specialitate au demonstrat ca la aceasta varsta cei mai importanti pentru ei sunt prietenii. Prietenul cel mai bun are cea mai mare influenta asupra unui tanar. La el cauta, in primul rand, suportul de care are nevoie la un moment dat. Parintii par a fi depasiti in aceasta privinta si de partenera tanarului. Ceea ce inseamna ca prietenul sau prietena copilului tau are o influenta mai mare decat tine asupra dezvoltarii lui emotionale.
Desigur ca nu exista o reteta universala. Descrierea de mai sus este bazata pe date statistice care spun ca cei mai multi adolescenti cauta sprijin mai intai la prieteni, apoi la prieten/a si abia in ultima instanta la parinti. Sunt insa cazuri si cazuri, familii si familii. In relatia dintre parinte si adolescent un rol determinant il are atitudinea parintelui. Depinde foarte mult de parinte cat de bine stie sa tina copilul apropiat de familie in general si de el in particular in aceasta perioada mai dificila a vietii tanarului. Este nevoie de multa diplomatie si intelegere.
Parintele trebuie sa inteleaga ca unele manifestari ale tanarului tin de varsta si de aceasta perioada de schimbari din viata lui. Acum copilul poate face cele mai multe greseli, din punctul de vedere al parintelui. De fapt, el experimenteaza, in pofida credintelor parintelui si a prejudecatilor societatii. De aceea parintele nu trebuie sa fie foarte aspru, pentru ca risca sa nu mai stie mai nimic din viata copilului lui, care va renunta total sa se bazeze pe sprijinul parintilor.
Prietenii versus iubita
Important este si anturajul adolescentului. Daca prietenii lui manifesta o atitudine de respingere fata de parintii lor, atunci si el va fi indemnat sa faca acelasi lucru. Daca, din contra, prietenii ii povestesc ca discuta deschis subiecte considerate tabu, atunci se va gandi ca poate nici parintii lui nu sunt atat de inchistati precum ii crede el. La aceasta varsta, el "isi deschide sufletul" mai curand catre prieteni decat catre parinti. Atunci cand intampina dificultati, fie ca este vorba de scoala, de prieten/a sau de tot felul de evenimente ce survin in viata lui, adolescentul apeleaza la prieteni. Iar sfaturile pe care le primeste de la ei sunt cele care ii influenteaza deciziile. De multe ori, parintii care nu au o relatie apropiata cu adolescentul nici nu stiu ce se intampla in viata copilului lor.
Citeste si Relatiile sentimentale ale adolescentilor si scoala (2)
Citeste si Revista Felicia
Sursa foto: newportcommunitycounselingcenter.org