Antena Căutare

Sarcina, alimentatia si nou-nascutul

Un copil e o bucurie pentru orice familie. Insa pentru ca bucuria sa fie completa si pentru ca viitoarea mama sa aduca pe lume un copil sanatos, ea trebuie sa tina cont de mai multi factori, printre care si alimentatia.

Profesorul universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), avertizeaza ca, pentru ca o femeie sa nasca un copil sanatos, cel mai bine este sa aiba grija de toate obiceiurile sale de viata.

"Este ideal ca un copil sa vina pe lume ca dorinta a ambilor parinti, nu doar ca o consecinta colaterala a actului sexual", afirma profesorul Mencinicopschi.

De aceea, "cu un an inainte de procreere ar fi bine ca ambii parinti sa-si schimbe viata: sa renunte la alcool, la fumat si mai ales sa manance sanatos. Pentru ca alimentele interactioneaza cu genele noastre", mai adauga profesorul.

In ceea ce priveste regimul alimentar, este indicat ca, mai ales in prima parte a sarcinii, femeia sa-si asigure necesarul de fier, vitamina A, iod si acid folic (vitamina B9).

Articolul continuă după reclamă

Profesorul avertizeaza ca, daca aceste substante nu sunt asimilate din alimente, ele trebuie administrate doar sub supraveghere medicala, intrucat atat carentele, cat si excesele fac rau.

Astfel, vitamina A in exces (mai mult de 6.000 de UI) poate cauza malformatii congenitale foarte grave nou-nascutului, iar carenta de iod poate provoca cretinitate.

Vitamina A poate fi obtinuta din ficat si din peste, vitamina D din peste oceanic gras, fierul din ficat de porc, rinichi, inima si ficat de vita, dar si din piersici deshidratate, carne de vita, galbenus, stridii, nuci, fasole, sparanghel, melasa, in timp ce cerealele integrale sunt o buna sursa de vitamine din grupul B. Necesarul de iod poate fi asigurat din peste si din sare iodata.

Tot in prima parte a sarcinii este obligatoriu ca mama sa se fereasca de boli, sa nu ia nici un fel de medicament sau suplimente alimentare (decat cu recomandarea medicului), sa nu bea cafea si alcool si, mai ales, sa nu fumeze.

Alimentatia femeii insarcinate este foarte importanta, mai ales sub aspectul calitatii acesteia. "Viitoarea mamica nu trebuie sa manance alimente industriale, rafinate si devitalizate", spune profesorulul. Specialistul nostru atrage atentia ca incalzitul mancarurilor in cuptoarele cu microunde este total interzis.

Citeste jurnalul.ro

Telefonul mobil influenteaza sanatatea tinerilor... Incepe ziua cu dreptul!...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x