Antena Căutare

Sarcina la adolescente: implicatii si complicatii (1)

Nasterea unui copil in adolescenta este un eveniment care marcheaza mamele pentru intreaga viata. El inseamna cel mai adesea suferinta pentru tanara mama, dar si pentru copilul ei.

Adolescentele devin mame fara sa-si fi dorit acest lucru, sarcina nefiind nici dorita, nici planificata. S-a intamplat, dar aceasta intamplare le schimba cursul normal al vietii. In loc sa-si termine studiile si sa se bucure de viata ca toti tinerii, se gasesc dintr-o data in fata unei responsabilitati pentru care nu sunt pregatite, cel putin din punct de vedere psihic.

Un grup de specialisti a investigat care sunt consecintele pe care o sarcina in adolescenta le are asupra mamelor si a copiilor, dar si a societatii. Ei s-au oprit si asupra implicatiilor pe care le resimte tatal. Rezultatele au fost publicate in revista "Archives of Disease in Childhood".

Mame cu varste foarte fragede

Specialistii au analizat in special datele tinerelor care au devenit mame intre 15 si 17 ani, din Marea Britanie, unde exista cel mai mare numar de cazuri de acest fel. Ei au studiat care este impactul pe care sarcina il are asupra sanatatii adolescentelor, de la eventuale complicatii obstetrice pana la probleme de sanatate mentala si psihosociala pe termen lung. De exemplu, adolescentele au un risc de doua ori mai mare de a suferi de anemie. Principala cauza o constituie lipsa fierului din alimentatie, cauzata de o nutritie deficitara. Iar o anemie severa in timpul sarcinii poate sa aiba consecinte grave asupra sanatatii tinerelor.

Dar cele mai multe riscuri sunt asupra sanatatii pe termen lung a adolescentelor devenite mame mult prea devreme. Conform unor studii, exista un risc cu 70 la suta mai mare pentru o moarte prematura in cazul adolescentelor care au nascut inainte de 17 ani decat pentru femeile care nasc pentru prima data la varste intre 20 si 24 de ani. Riscul crescut este legat de un stil de viata daunator, o deficienta a sanatatii psihosociale sau un mediu violent, acesti factori fiind legati de saracie sau depravare.

Aceste tinere au un nivel educational scazut si mici sanse de a-si finaliza studiile. Ele vor resimti consecintele pe termen lung ale lipsei unei diplome deoarece vor intampina dificultati in a-si gasi o slujba care sa le asigure o viata decenta. Circa 98 la suta din aceste adolescente devin mame fara a fi casatorite, ceea ce inseamna ca nu pot sa se bazeze nici pe sprijinul tatalui copilului. De multe ori, ele traiesc in saracie si perpetueaza propriul model, adica si fetele lor devin mame la varsta adolescentei.

Cercetatorii cred ca una dintre principalele cauze pentru care adolescentele raman insarcinate o constituie propria lor copilarie si modul in care tatii s-au purtat cu ele. Riscul cel mai mare ca o adolescenta sa ramana insarcinata este atunci cand propriul tata a abuzat de ea.

Citeste si Sarcina la adolescente: implicatii si complicatii (1)

Sursa foto: dailymail.co.uk

Invata si tu cum sa prepari sandviciuri italiene!... Improspateaza aerul din casa cu ulei parfumat si lumanari eco!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x