Antena Căutare

Sarcina la adolescente: implicatii si complicatii (2)

Numarul adolescentelor care raman insarcinate in ziua de astazi este foarte mare, chiar daca gama de metode de contraceptie existente este foarte variata. Cauzele sunt multiple, dar cel mai adesea ele tin de mediul in care cresc aceste tinere si de nivelul lor de trai.

Copilul copilei

Sarcina in cazul adolescentelor inseamna un risc sporit si pentru bebelusi. Micutii prezinta riscuri serioase de a se naste prematur, de a avea o greutate mica la nastere, iar cazurile de mortalitate infantila sunt cele mai numeroase. De asemenea, factorii socio-economici si comportamentali ce o pot caracteriza pe mama adolescenta pot avea consecinte grave asupra sanatatii bebelusilor. Fumatul, consumul de alcool, nutritia deficitara care nu tine seama de sarcina, lipsa suplimentelor vitaminice din alimentatie pot determina aparitia unor complicatii medicale. Fie ca sunt in perioada de gestatie, fie ca apar la nastere sau curand dupa aceea, aceste complicatii pun in pericol viata bebelusului.

Copiii nascuti de mame adolescente au un risc sporit de a nu fi crescuti in mod adecvat, de a se imbolnavi, a suferi accidente, dar si de a avea complicatii emotionale, cognitive sau comportamentale. Problemele comportamentale ale acestor copii sunt puse de specialisti pe seama problemelor psihice pe care le au mamele lor, si nu pe seama varstei timpurii la care au nascut.

Riscurile scad daca mediul familial in care creste copilul este unul normal. Daca adolescenta gaseste sprijin in sanul propriei familii, atunci copilul poate sa aiba un mediu sanatos pentru dezvoltarea lui fizica si psihica. Daca insa este permanent invinovatita de propriii parinti sau chiar alungata de acasa, atunci viitorul copilului este pus in pericol. Si mai exista un factor care poate influenta pozitiv sau negativ dezvoltarea copilului: implicarea tatalui.

Tanarul tata

Mai toate studiile efectuate pe acest subiect s-au concentrat asupra mamei si a copilului. Nu exista decat foarte putine analize asupra implicatiilor pe care sarcina unei adolescnte le are asupra tatalui. In marea majoritate a cazurilor, si tatii sunt tot foarte tineri, cu varsta mai mica sau in jurul a 20 de ani.

Din aceasta cauza ei au un statut socio-economic precar, un nivel educational scazut si cu slabe perspective de a avea un venit care sa asigure intretinerea unei familii. Ei nu au un serviciu stabil si apeleaza la propriii lor tati pentru a se intretine. Lipsa veniturilor are consecinte negative asupra increderii in ei insisi. Iar faptul ca devin tati la o varsta frageda, ceea ce presupune o responsabilitate in plus, le sporeste sentimentul de neincredere si de stima fata de propria lor persoana.

Pe de alta parte, toate studiile efectuate asupra relatiei dintre tata si copil indica existenta unor beneficii pentru ambii, atunci cand tatal este activ in viata copilului. Implicarea tatalui are influente pozitive asupra dezvoltarii copilului, acesti micuti avand un IQ mai mare, mai putine probleme comportamentale, iar sansele pentru delincventa sunt mai mici. De aceea specialistii recomanda, ca indiferent de varsta sau de situatia financiara a tatalui, el sa fie implicat in viata copilului.

Citeste si Sarcina la adolescente: implicatii si complicatii (1)

Sursa foto: dailymail.co.uk

Participa si tu la Astronomia 2010 - tabara tematica pentru tineri!... Telefonul mobil influenteaza sanatatea tinerilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x