Exemplarele tinere si puii sunt mai sensibile si au nevoie de mai multa atentie si grija decat adultii pentru a supravietui. Cea mai buna arma impotriva agentilor patogeni si bacterieni care influenteaza negativ sanatatea testoasei este un mediu curat si spatios, cat mai asemanator cu mediul lor natural.
Alimentatia variata si hranitoare, lumina indestulatoare si caldura previn, de asemenea, imbolnavirea. Un exemplar subnutrit devine foarte sensibil la bacterii, iar raspunsul sistemului sau imunitar este diminuat.
Un indiciu extern evident pe care il putem observa la animalele infectate este o pelicula fina de culoare alba, galbena sau bruna aparuta pe cap, pe gat si/sau pe membre ori pe carapace. In unele cazuri, apar infectii cu aspect branzos, leziuni sau noduli pe piele. Aceste infectii sunt cauzate de agenti patogeni cu nume complicate.
La testoase, aproape orice afectiune externa se trateaza la fel. Se izoleaza exemplarul bolnav de ceilalti indivizi din coabitat. Colocatarele testoasei afectate se vor trata la fel ca bolnava deoarece probabilitatea de imbolnavire este mare. Se sterilizeaza vasul comun cu solutie diluata 1/100 de clor (la 100 de grame de apa se adauga 1 gram de clor) si se curata bine. Se foloseste, la nevoie, o racleta pentru eliminarea depunerilor.
Se clateste abundent. Toate obiectele care au stat in containerul cu pricina se vor curata temeinic prin frecare cu peria (pietrele, jucariile etc.). Se vor introduce substrat nou (pietris), proaspat, si apa curata la momentul vindecarii efectivului de broscute si revenirii lor la adapostul comun.
Foto: www.outsourcesurvival.com