Antena Căutare

Tinerii, inventatori de pe bancile facultatii

In timp ce bugetul pentru cercetare se subtiaza in Romania din ce in ce mai mult, iar sindicalistii protesteaza in strada cerandu-si salariile, studentii au in continuare idei geniale si inventeaza lucruri pentru care companiile internationale ar plati milioane de euro.

Oastfel de inventie ii apartine lui Alexandru Panica, student in anul al treilea la Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Stiinte Aplicate. Alexandru a creat o masinuta cu panouri solare care-si pastreaza energia neconsumata in acumulatori, functionand astfel si dupa ce nu mai are sursa de energie. Exista masini electrice, proiecte ale unor companii, care au la baza ideea unei alimentari exclusiv electrice, dar sunt 100% dependente de o statie de alimentare cu energie electrica, neavand nici o sursa de energie care sa incarce acumulatorii fara sa fie incarcate de la retea.

"Cel mai indraznet concept este al celor de la SEV (Solar Electrical Vehicles), care au inlocuit plafonul unui Prius (automobil turism hybrid) cu panouri solare. Compania SEV a reusit astfel sa mareasca autonomia masinii in modul electric, scazand consumul de carburant fosil cu pana la 60%, in functie de modul de sofare si conditiile meteo", explica Alexandru Panica, adaugand ca proiectul lui presupune o autonomie mai mare decat cea a companiei SEV. "Fiind pasionat de domeniul masinilor electrice, mi-am dorit sa maresc autonomia.

Acest sistem a fost gandit sa fie alimentat 100% cu energie electrica, renuntandu-se la combustibilii fosili. La macheta mea am montat o serie de celule fotovoltaice, cunoscute ca si acele panouri solare regasite pe acoperisurile caselor pentru producerea electricitatii", mai spune inventatorul.

Panourile solare, pe care studentul le-a cumparat cu mare greutate de pe site-ul e-Bay, fiind imposibil de gasit in Romania, transforma razele Soarelui in energie electrica. "Nu produc o energie stabila, pentru ca amperajul si voltajul variaza, iar valorile oscileaza in functie de mai multi factori, precum conditiile meteo, expunerea directa sau indirecta la Soare si temperatura de la suprafata celulei. Energia produsa de celula este transferata in acumulatorul masinutei, in cazul in care masinuta stationeaza in momentul expunerii la Soare. La rulare, aceasta este folosita pentru un plus de energie si, implicit, autonomie. Asadar, in stationare, panourile incarca acumulatorii, iar in rulare aduc un plus de autonomie", mai explica Alexandru.

Inventia lui ar putea deveni o jucarie ecologica pentru copii, fara baterii, panourile putandu-se monta pe masinute, barcute sau robotei. Astfel s-ar reduce cantitatea de deseuri provenite in urma utilizarii bateriilor, iar jucaria n-ar mai avea nevoie de alte cheltuieli.

Aceeasi tehnologie s-ar putea folosi si pentru o masina adevarata. "Principiul de baza ramane valabil, cu diferenta ca pentru o masina adevarata este nevoie de montarea catorva piese in plus, precum un stabilizator de tensiune (punte redresoare) si un controler de incarcare, care intrerupe curentul electric provenit de la panourile solare cand bateria este incarcata la capacitate maxima. Acest controler are rolul de a proteja bateria de supraincarcare", explica studentul inventator. Ca si ceilalti tineri geniali pe care inca ii mai dau fa¬cultatile romanesti, Alexandru se pregateste pentru o piata a muncii unde nu e nevoie de CV-uri, ci de "vanatori de capete". Iar daca nu-si va gasi in Romania un sprijin real pentru a-si promova inventiile, va pleca si el intr-o tara care stie sa-si plateasca valorile.

Citeste si Jurnalul National

VIDEO! Afla care sunt suplimentele alimentare recomandate copiilor... Pantofii Manolo Blahnik: colectia toamna/iarna 2010...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x