Antena Căutare

Top 10 preparate delicioase de pus pe masa, de Sarbatori

Sarbatoarea nasterii Domnului, urmata imediat de cea a trecerii dintre ani - Revelionul - sunt momente magice, pregatite si traite de fiecare dintre noi cu emotie si fast. Sa ne bucuram de aceste mari sarbatori, la o masa imbelsugata, in mijlocul celor dragi!

1. Carnati proaspeti de porc


Ingrediente: 1 kg carne de porc, 500 g grasime, 200 g carne de vita, usturoi, piper, un varf cutit mirodenii pentru carnati, sare.

Articolul continuă după reclamă

Preparare: Carnea si grasimea se spala si se taie in bucati. Usturoiul se curata si se piseaza cu sare, adaugandu-se putina apa. Carnea si grasimea se trec prin masina de tocat carne, folosind sita mijlocie. Pasta rezultata se amesteca cu sare, piper, mirodenii pentru carnati si mujdei. Dupa ce s-a framantat bine, compozitia omogenizata se introduce in intestine (bine curatate si spalate), cu spritul sau cu ajutorul tubului pentru carnati montat la masina de tocat. Intestinele se umplu incet si nu prea indesat, ca sa nu se sparga. Se tin cateva ore la frigider. Carnatii se servesc proaspeti, prajiti in untura, dar se pot de asemenea zvanta si afuma.

2. Caltabosi

Ingrediente: 1 kg orez, 0,5 kg ficat de porc, 1/2 de plaman, 1,5 kg de carne de la cap, o inima, 300 g de slanina de langa cap, intestine mai groase de la porc, o ceapa, sare, piper, cimbru, maioran.

Preparare: Carnea, plamanii, inima si jumatate din slanina se pun la fiert. Cand sunt pe jumatate fierte, se pune si ficatul. Orezul se fierbe separat. Restul de slanina se prajeste, apoi se pune si o ceapa la prajit. Dupa ce organele si carnea sunt fierte, se toaca toate si se amesteca impreuna cu slanina prajita, ceapa si orezul fiert. Se adauga toate condimentele, sarea si compozitia se framanta bine, avand grija sa nu se sfarme prea tare orezul. Intestinele se curata bine, se spala in mai multe ape reci si se umplu cu amestecul rezultat. Se leaga la capete si se pun intr-un tifon toti caltabosii, apoi se pun la fiert, sa dea doua-trei clocote. Apoi se scot si se lasa la racit.

3. Toba de porc

Ingrediente: capul de porc, stomacul bine spalat si curtat, limba, rinichii, inima si sorici, 3 boabe de ienibahar, doua foi de dafin, sare, piper.

Preparare: Carnea se spala foarte bine. Capul se taie in bucati mici; inima, soriciul, limba si rinichii se pun la fiert cu foile de dafin si sare. Se fierb pe jumatate, apoi se scot si se lasa sa se raceasca. Se scoate carnea de pe oase si se taie in felii potrivite (inima si rinichii in felii mai mari), limba se curata si se lasa intreaga. Stomacul se spala si se razuieste bine cu cutitul pe dinauntru, se sareaza si se pipereaza. Apoi se pun in el, alternativ, bucatile de carne in functie de gust si de marime, iar peste fiecare strat se pun un praf de piper si foarte putin ienibahar. Limba se pune intreaga, iar celelalte bucati se adauga de jur imprejur. Dupa ce s-au pus toate ingredientele, stomacul se coase la capete si se pune la fiert in apa in care a fiert carnea. Toba se inteapa din loc in loc cu o furculita si se lasa la fiert trei-patru ore, dupa care se scoate si se pastreaza la frigider.

4. Piept de curcan cu suc de mere

Ingrediente: 4 fileuri piept de curcan, 1 1/2 cana suc de mere, doua lingurite esenta de rom, doua lingurite miere, o lingura amidon de porumb, doua linguri apa rece, un mar taiat felii.

Preparare: Se prepara o marinata din 1/2 cana suc de mere, o lingurita esenta de rom, sare si piper. Intr-un vas se pun fileurile de curcan, peste care se toarna marinata si se da, pentru doua ore, la frigider. Se pregateste gratarul sau grilul pentru aragaz. Fileurile de piept de curcan se frig cate 5 minute pe fiecare parte. Sucul de mere ramas, amestecat cu o lingurita de esenta de rom, se pune intr-o cratita la foc mediu. Se adauga mierea si se lasa sa fiarba. Amidonul de porumb se dizolva in apa rece si se adauga in sucul de mere pus la fiert, amestecand continuu pana ce rezulta un sos omogen. Fileurile de curcan se asaza pe un platou si se stropesc cu sos de mere si esenta de rom. Platoul se orneaza cu felii de mere.

5. Crochete de ciuperci

Ingrediente: 1 kg ciuperci fierte (conservate), 200 g franzela uscata, doua cepe, un pahar de lapte, doua oua, doua linguri pesmet, o lingura patrunjel verde, 200 g ulei, sare, piper. Pentru sos: o lingura faina, o lingura unt topit, doua linguri supa, un pahar smantana.

Preparare: Ciupercile se trec prin masina de tocat. Ceapa tocata se caleste cu putin ulei. Franzela se trece rapid prin lapte si se scurge. Se amesteca cu ciupercile tocate, ceapa, franzela, ouale, verdeata, sarea si piperul. Din aceasta compozitie se modeleaza chiftelute, care se trec prin pesmet, apoi se prajesc in ulei incins. Se servesc cu sos de smantana. Sosul: Se prajeste faina in unt, apoi se adauga supa de legume sau apa. Se toarna smantana amestecand continuu, se lasa sa dea un clocot, apoi se ia de pe foc. Peste sos se presara verdeata.

6. Cocos cu arpagic si ciuperci

Ingrediente: un cocos, doua cepe sau arpagic, doi catei de usturoi, 6 ciuperci potrivite, un pahar vin alb, o lingurita faina.

Preparare: Cocosul se taie bucati si se rumeneste, impreuna cu ceapa taiata julien, in unt. Se adauga usturoiul tocat, ciupercile taiate mic, sare si piper si se fierb. Cand carnea este fiarta, se adauga vinul si faina care este amestecata in sos. Preparatul se da la cuptor si se lasa pana scade.

7. Sarmalute din varza acra

Ingrediente: 800 g carne tocata amestec (vaca si porc), o ceasca orez, 4 cepe, piper, sare, foi de varza (pentru circa 40 buc. sarmale medii), foi de dafin, doua linguri ulei.

Preparare: Se toaca marunt ceapa si se caleste in putin ulei. Dupa ce se raceste se amesteca impreuna cu carnea tocata, orezul, piperul si sarea. Separat se pregatesc foile de varza. Se umple fiecare foaie cu amestecul de mai sus si se asaza in oala (in oala de tuci, daca ai). Se pune un strat de varza tocata (pentru culoare poti adauga o lingura de pasta rosii), un rand de sarmale si tot asa pana se umple oala. Se lasa sa fiarba circa doua ore. Se servesc cu smantana si mamaliguta.

8. Piftie cu ficat de porc

Ingrediente: 500 g ficat de porc, 500 g sorici, o ceapa potrivita, 4 catei de usturoi, boabe de piper, 100 ml ulei, sare si piper macinat, dupa gust.

Preparare: Mai intai parlesti si cureti bine soriciul, apoi il speli si il tai in felii groase, pe care le pui la fiert pentru o ora, in apa cu boabe de piper si un praf de sare. Cureti ceapa si o adaugi intreaga la fiert. Din cand in cand indepartezi grasimea care se ridica la suprafata. Verifici pe o farfurie daca se incheaga zeama, iar daca mai este nevoie o strecori si o mai fierbi la foc mic (eventual, dizolvi si un pachetel de gelatina). La sfarsit, adaugi usturoiul zdrobit si sarezi dupa gust. Separat, speli ficatul in mai multe ape, apoi il tai in felii subtiri, pe care le inabusi timp de 10 minute cu ulei si putina apa. Cand este bine patruns, stingi focul, apoi potrivesti de sare si piper. Tai ficatul racit in cubulete, iar soriciul bine fiert in fasii subtiri. Le aranjezi cat mai estetic in castronele. Repartizezi zeama calduta in toate vasele. Dai piftia la rece, iar dupa ce s-a inchegat o rastorni pe un platou sau o servesti direct din castronele, dupa caz.

9. File de somon cu lamaie si cartofi natur

Ingrediente: 600 g somon, 100 ml ulei masline, 3 cartofi, o lamaie, marar verde tocat, 10 g Delicat de legume, sare.

Preparare: Fileul de peste se unge cu ulei, se presara cu Delicat de legume si sare, se pune intr-o tava la cuptor (220 C). Se lasa pana se patrunde bine, circa 20 de minute. Separat, curatam cartofii, ii taiem cubulete, ii punem in apa rece si ii fierbem adaugand sare. Intre timp verificam somonul, iar daca este gata il scoatem de la cuptor, il lasam doua minute, il luam usor cu o paleta si il asezam pe un platou intins. Cartofii fierti ii scurgem de apa, ii presaram cu ulei si sare, ii amestecam usor, apoi ii asezam langa somon. Lamaia o adaugam fie taiata rondele, fie o stoarcem pe somon. Somonul se serveste cu cartofi natur presarati cu marar verde tocat, sau legume fierte, dupa gust.

10. Ciorba de potroace de pasare

Ingrediente: Aripile, gatul, pipota si o parte de la spatele unei pasari, 2 morcovi, un patrunjel, un pastarnac, jumatate de telina, doua linguri de orez, zeama de varza, leustean, sare.

Preparare: Se fierb bucatile de pasare. Se ia spuma si se adauga zarzavaturile curatate, spalate si taiate fideluta. Se lasa sa fiarba incet, la foc potrivit, iar cand zarzavatul este fiert se adauga orezul, sare dupa gust si zeama de varza clocotita separat si spumuita. La sfarsit se adauga leustean verde tocat si se acopera.

Citeste si Revista Felicia!
Foto: maminirecepti.com

Studiu: "Whatever" este cel mai enervant cuvant din limba engleza... FOTO! Cele mai trendy genti de voiaj pentru vacanta de iarna...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego
Hello Chef sezonul 8, 21 decembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Fuego Sambata, 21.12.2024, 14:53
NBA Christmas Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x