Depresia are un cumul de simptome, atat psihice cat si fizice. Cel mai simplu mod de a vedea daca si copilul tau risca sa devina depresiv sau deja se afla in aceasta stare este sa fii atenta la urmatoarele simptome:
1. Tristete inexplicabila si comportament bipolar
2. Tulburari de atentie si concentrare corelate cu randament scazut la scoala
3. Lipsa de incredere in sine si retragerea din viata sociala
4. Tulburari de somn (insomnie, apnee, somnolenta)
4. Violenta nejustificata
5. Dureri fizice, de burta, greata, voma.
La acestea se adauga gandurile de moarte si suicid, care pot fi identificate din timp atat timp cat exista o comunicare deschisa intre parinti si copil. In caz contrar, parintii ar trebui sa fie atenti la alte forme de exprimare ale copilului, in scris sau prin desen.
Cauzele depresiei pot fi trecute cu vederea de parinti, dar ele sunt vitale pentru inceperea terapiei de recuperare. De cele mai multe ori, depresia este un efect intarziat al traumelor suferite de copil precum abzuzul fizic sau sexual, lipsa relatiilor sociale, lipsa afectiunii si atentiei din partea familiei, pierderea unei persoane dragi.
Tratarea depresiei incepe, in cazurile grave, cu terapie medicamentoasa- aceasta consta in administrarea unor medicamente care actioneaza pe mecanismul serotoninei insa urmarile negative ale folosirii lor pe termen lung nu se cunosc foarte bine.
De multe ori se recurge doar la terapie cognitiv-comportamentala, familiala, prin joc sau prin joc, ca ultima solutie.
sursa foto: drjennybrockis.com
VIDEO! Reteta: creveti cu anghinare si curmale... Iron Aid: Calcatul rufelor, o problema de care se poate scapa usor...