Ei sunt adevaratii „rabassiers" ? cautatorii de trufe.
Aventura incepe intr-o padure de stejari, caci trufele, ciuperci fiind, prefera sa creasca numai la umbra marilor copaci. Se cauta un loc lipsit de vegetatie, ce pare a fi fost parjolit de vreun foc mocnit. Poate fi un semn ca dedesubt, la numai 10-15 centimetri, se afla pretioasele trufe. De aici intra in actiune mirosul fin al porcului sau al cainelui, depinde de preferinta fiecarui vanator. Este drept ca un porc rar da gres, caci are simtul olfactiv mult mai dezvoltat decat al unui caine.
Din pacate, nu cunoaste bunele maniere si se infrupta din pretioasa trufa fara a sta prea mult pe ganduri. Asa se face ca nu de putine ori are loc o adevarata intrecere intre porc si stapanul sau. Cine ajunge primul inhata trofeul! Un caine insa este mult mai usor de dresat si nu are asa afinitati culinare.
Trufele negre pot cantari intre 30 si 60 de grame - unele sunt de marimea unui bob de strugure, dar pot ajunge chiar si la mai bine de 300 de grame. Va las pe dumneavoastra sa apreciati cat este de profitabila aceasta indeletnicire, soptindu-va ca un kilogram valoreaza doar... 1.000 de euro.
In ianuarie, cand trufele sunt mai aromate ca oricand (au un miros puternic de pamant, un miros ce invadeaza cu rapiditate incaperea) se organizeaza targuri de unde gurmanzii impatimiti pot cumpara trufe. Cel mai renumit targ are loc in fiecare an in cea de-a treia duminica din ianuarie la Vaucluse, unde se liciteaza, in scopuri caritabile, cele mai proaspete „capturi".
Trufele albe, numite de italieni „alba madonna", sunt de zece ori mai aromate, dar si mai scumpe, un kilogram putandu-se vinde cu 8.000 de euro (nu intamplator in targuri sunt expuse in cutii bine securizate, de parca ar gazdui bijuterii cu multe karate).
Nu se spala si nici nu se gatesc in vreun fel, ci doar se curata un pic de pamant si se taie in feliute subtiri. Se adauga cu masura peste paste, risotto sau alte preparate simple, transformandu-le pe data in preparate demne de cele mai rafinate simturi. De altfel, trufelor albe le place simplitatea, caci doar astfel sunt cel mai bine puse in evidenta.
Daca va intrebati ce gust au, este greu de descris. Inchipuiti-va ca ati gusta o ciuperca extrem de aromata, astfel incat dupa doar cateva inghitituri va veti simti coplesit. In general, fie ca sunt negre sau albe, trufele pot fi folosite pentru prepararea sosurilor, a pateurilor (in special foie gras) sau ca umpluturi. In regiunea italiana Piedmont veti putea descoperi ulei, otet, unt sau chiar miere din trufe.
Citeste si Jurnalul National
Foto: abc.net.au
Cea mai frumoasa varsta - cea la care esti fericit... Moir - un concept store inedit...