1. Ai simtit vreodata ca trebuie sa reduci consumul de alcool?
2. Te-a cicalit cineva ca bei prea mult sau prea des?
3. Te-ai simtit vreodata jenata sau vinovata pentru ca bei?
4. Ti-ai calmat vreodata nervii la primele ore ale diminetii cu un pahar de alcool?
Un singur raspuns afirmativ la una dintre cele patru intrebari este suficient pentru a alarma o persoana si a o face constienta ca risca sa devina dependenta de alcool, spune binecunoscutul formular Cage. Insa lupta pentru acceptarea dependentei de alcool este cu mult mai grea, avertizeaza medicii. Dar cu cat mai din timp, cu atat mai bine!
Lupta cu alcoolul
Conform unui studiu recent, peste 10 la suta dintre romani sunt dependenti de alcool. Iar numarul lor creste, chiar si in vreme de criza. Sau poate mai ales acum.
Consumul de alcool este o optiune pentru multi dintre noi din dorinta de relaxare si evadare din mediul stresant in care noi traim. O evadare... cu consecinte grave.
Persoana care sufera de dependenta de alcool, in timp, dobandeste o serie de trasaturi cum ar fi o slaba stima de sine, o incredere scazuta in propriile forte, scade capacitatea de a empatiza cu ceilalti, capacitatea de comunicare, relatiile cu sotia, membrii familiei, copiii, se inrautatesc. Apar diferente de opinie si chiar conflicte cu colegii de lucru, cu sefii si asa mai departe.
Mai grav decat atat, dependentul de alcool nu-si recunoaste viciul si nu accepta sa fie ajutat. De obicei, persoana care consuma alcool neaga ca ar avea o problema. Aceasta este prima faza de care avem sa trecem. Dupa negare, abia tarziu se ajunge la recunoasterea problemei si acceptarea ei ca atare, moment in care se poate interveni cu ajutor si sprijin de specialitate.
foto: fitnessgoop.com
VIDEO! A inceput scoala!... VIDEO! Glutenul, inamicul din paine...