Oamenii de stiinta au descoperit ca hormonul care cauzeaza stresul in timpul sarcinii apare chiar din primele luni de sarcina.
Atunci cand nivelul de cortizon din sangele mamei creste, acelasi lucru se intampla si cu nivelul de cortizon din lichidul amniotic, astfel ca tensiunea este transmisa de la mama la fat.
Cortizonul este hormonul secretat de glandele suprarenale in momentele de tensiune, ca o reactie de aparare. Tensiunea creste, inima bate mai tare, respiratia se intensifica pentru a pompa cat mai mult sange catre muschi, iar ficatul elibereaza mai mult zahar in sange.
Femeile moderne au tensiuni crescute la nivelul vaselor uterine. De asemenea cele care lucreaza intr-un mediu supratehnologizat sunt mai afectate de acest lucru, decat cele care traiesc intr-un mediu mai linistit.
Consecintele stresului afecteaza travaliul, pot duce la o nastere prematura sau a unui bebelus cu o greutate mica, dar se pot observa si mai tarziu in dezvoltarea copilului: adica acesta va fi mai predispus la stari de anxietate, depresii, probleme de comportament si invatare.
S-a demonstrat ca si la cativa ani dupa nastere, nivelul de cortizon al copilului este mai ridicat decat in cazul unui copil care nu a fost expus unui asemenea factor de risc.
Daca o femeie insarcinata nu se odihneste suficient, nu acorda timp momentelor de relaxarea, atunci si sarcina poate fi afectata. Motivele principale de stres sunt legate de situatia financiara, de locul de munca, dar si de anxietatea legata de sarcina in sine.
Medicii recomanda ca sarcina sa fie urmarita pas cu pas, pentru ca ea sa stie exact ce manifestari pot sa apara si sa nu se sperie la anumite schimbari care pot surveni.
foto: http://babyzen.biz
Sabloanele: decoreaza obiecte sau peretii casei... Uleiul de ardei iute combate celulita...