Atunci când vorbim despre fericire şi cum poate fi ea obţinută în cuplu, trebuie să discutăm despre două etape distincte. Perioada de început, când totul este roz și cea de a doua etapă când partenerii se obișnuiesc unul cu altul.
Psihoterapeutul Constantin Cornea a explicat pentru CSID care sunt elementele de care ar putea depinde fericirea într-o relaţie.
Elementele distincte care aduc cu adevărat fericirea în cuplu ţin acum de modul în care văd fiecare viitorul. O discuție cu aprtenerul de viață trebuie să atingă următoarele aspecte:
# Relaţiile cu familia de origine: disputele avute cu acestea pot duce la erodarea cuplului.
# Relaţiile cu prietenii proprii: dacă sunt sau nu acceptate anumite libertăţi sau dacă aceste relaţii pot fi întreţinute în continuare în lipsa partenerei. De cele mai multe ori, din nefericire, unul dinre parteneri renunţă aproape total la prietenii proprii, de dragul relaţiei de cuplu. Dar este posibil, mai devreme sau mai târziu, să se întoarcă la aceştia tocmai când relaţia deja nu mai funcţionează.
# Carieră: Problemele pot apărea din cauza anumitor diferenţe cum ar fi: timpul petrecut la serviciu, salariul care poate fi net superior partenerei, studiile de perfecţionare. Dar şi relaţiile cu colegii care, aparent sau nu, trec de anumite limite.
# Hobby-urile: Dacă sunt prea multe sau prea puţine, dacă toate sau doar unele sunt făcute împreună. Dacă la acestea iau parte şi alte persoane sau nu, sunt tot atâtea motive de ceartă sau de bucurie în cuplu.
# Copiii: Numărul, perioada în care este bine să apară, modul în care vor fi crescuţi, persoanele care vor ajută la creşterea şi educarea acestora. Iarăşi pot fi teme care aduc sau gonesc fericirea din cuplu.
# Tulburările de comportament: Acestea trebuiesc diagnosticate la timp pentru a nu fi confundate cu altceva. Şi putem avea următoarele tulburări: schizoidă, psihotică, borderline, narcisică, grandomană. Sau tulburări alimentare: bulimie, anorexie, obezitate. Ori adicţii: droguri, medicamente, alcool. Pentru aceste tulburări, indiferent că le remarcaţi la voi sau la partener este bine să apelaţi la un specialist.