- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Iepurii pot fi dificili: de multe ori nu vor sa fie luati in brate, iar daca nu sunt tinuti corect, pot sa se sperie si sa loveasca din picioare, sa muste sau sa zgarie. Pot sa se raneasca ei insisi incercand sa scape. De acee nu sunt recomandati ca animale de casa pentru copiii mici, care au nevoie de un animal mai rabdator.
Iepurii pot fi destul de distructivi: ei rod ceva mai tot timpul si nu stiu diferenta intre a roade un morcov si cabluri de electricitate, piese de mobilier sau carti. Va trebui sa ii cumperi jucarii speciale recomandate pentru ros si sa ai grija ce lasi in calea lui.
Iepurii care nu sunt castrati au in general tendinta de a-si marca teritoriul. Castrarea ii face si mai docili si le scade tendinta de a roade tot ce le iese in cale. Cei mai multi sunt castrati intre 3 luni si jumatate si 6 luni.
Iepurii sunt ierbivori si au nevoie de fan, legume proaspete, dar si de apa curata zilnic.
Ei au anumite probleme de sanatate specifice: cresterea in exces a dintilor, probleme cu picioarele, probleme digestive si respiratorii sunt printre cele mai comune, in special atunci cand nu sunt ingrijiti corect.
Daca ai copii si nu ati mai avut un animal de casa pana acum, nu este recomandat ca prima alegere sa fie un iepure. Pe langa faptul ca sunt mai dificil de manevrat si de jucat cu ei, au nevoie de mai mult timp pentru a se simti in largul lor in jurul oamenilor si pentru a se atasa de ei. Au nevoie de rabdare si copiii mici ar putea sa nu inteleaga acest comportament.
Desi iepurii sunt jucausi, nu sunt atat de predispusi sa interactioneze cu oameni si jucariile la fel ca un caine sau o pisica. Este mai bine ca de un iepure sa se ingrijeasca un adult care ii poate oferi o hrana corecta si poate lua masurile de igiena necesare. Este un animal potrivit copiilor mai mari si cu un temperament mai linistit.
Iepurii au nevoie sa faca miscare: sunt tinuti intr-o cusca izolata in general, insa trebuie lasati zilnic sa zburde prin camera. Pentru a preveni obozitatea, ei trebuie hraniti de doua ori pe zi si nu le trebuie lasata mancare mereu la indemana pentru ca vor consuma cantitati prea mari.
Ei au nevoie zilnic de atentie: un periaj pentru curatarea blanitei, afectiune si stimulare mentala. Sunt sociabili si nu fac fata izolarii.
Sunt mai multe rase de iepuri, de diferite dimensiuni si cu personalitati distincte. Caracterul lor se formeaza mai mult in functie de oamenii cu care interactioneaza in primele stadii ale vietii si mai putin in functie de rasa de care apartin.
A avea un iepure implica si cheltuieli constante. Pe langa cusca in care va sta si vasele pentru apa si hrana, el va avea mereu nevoie de furaj pentru culcus, vizite regulate la veterinar, jucarii pentru ros, solutii impotriva puricilor, o cutie speciala in care sa il transporti (la veterinar de exemplu), un dezinfectatnt pentru cusca si si alte obiecte de ingrijire, cum ar fi o perie pentru blanita.
Ei ar trebui cumparati dintr-un loc cu o reputatie buna: crescatorii, pet-shopuri sau persoane de incredere. Acestia iti vor oferi si mai multe informatii despre cresterea si ingrijirea iepurelui.
Daca vei creste un iepure de mic, oferindu-i ingrijirea si afectiunea de care are nevoie, acesta va trai multi ani si va fi un animal de companie ideal.
foto: zacharymiller.com
Ce faci cand copilul se plange fara motiv... Givenchy: "Style for Life"...