1. Pui cu capere, seminte de pin si patrunjel
Se amesteca laolalta 1 lingura de capere, 2 linguri de seminte de pin, 1 catel de usturoi, 1 legatura mica de patrunjel tocat si niste ulei de masline. Se intinde jumatate din amestec pe partea fara piele a 6 pulpe superioare de pui dezosate. Se ruleaza si se securizeaza cu o scobitoare. Se pun pe gratar pana cand puiul devine auriu, crocant si bine facut. Se lasa deoparte 5 minute, apoi se adauga 1 lingura de otet din vin alb in restul de amestec si se toarna cu lingura pe deasupra pulpelor inainte sa le servesti.
2. Sunca cu cimbru si ciuperci
Se amesteca ulei de masline cu cimbru tocat si putin usturoi zdrobit si se asezoneaza cu sare si piper. Se ung cu acest amestec ciuperci cu palaria plata, apoi se infasoara fiecare palarie in cate doua felii de sunca. Se pun pe gratar pana cand ciupercile devin zemoase, iar sunca devine crocanta.
3. Pitta greceasca cu halloumi
Se pun pe gratar felii groase de halloumi pana cand devin aurii. Se transfera pe un platou si se stropesc cu un dressing facut din ardei iute rosu tocat, 1 salota tocata marunt, suc de lamaie, ulei de masline si masline verzi tocate. Se serveste cu pitta calde si humus.
4. Frigarui cu carne de miel tocata
Se amesteca 1 pachet carne tocata de miel cu 1 ceapa rosie data prin razatoare, 1 catel de usturoi zdrobit, 1 praf de fulgi de chilli, 2 cuisoare macinate, ½ lingurita de chimion macinat si patrunjel tocat. Se asezoneaza bine cu sare si piper, apoi se asaza pe frigarui in forma de carnati. Se ung cu ulei si se lasa pe gratar 10 minute, intorcand-le din cand an cand, pana cand se fac bine. Se servesc cu lipii si iaurt.
5. Ardei copti cu feta
Se taie coditele de la 4 ardei capia si se inlatura toate semintele si membranele. Se ung cu ulei de masline si se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca 1 pachet de orez basmati gata facut cu feta taiata cubulete, menta tocata, ceapa verde tocata, rosii cherry taiate in jumatati si cate o jumatate de lingurita de coriandru macinat si scortisoara.
Se asezoneaza cu sare si piper. Se umplu ardeii cu linguri din aceasta compozitie, se infasoara strans in folie de aluminiu si se pun pe gratar la caldura moderata 15-20 de minute pana cand se inmoaie ardeii, intorcandu-i din cand in cand.
6. Porumb copt cu unt aromat cu harissa
Se amesteca unt moale cu pasta harissa si patrunjel tocat. Se infasoara in folie alimentara sau de aluminiu, se ruleaza in forma de carnat si se lasa la frigider. Se unge porumb dulce cu ulei de masline si se asezoneaza cu sare si piper. Se lasa pe gratar 10-15 minute, intorcandu-l din cand in cand pana se inmoaie. Se serveste cu felii de unt cu harissa pe deasupra.
7. Hot dogi cu ceapa dulce-acrisoara
Se prajesc intr-o tigaie 3 cepe mari feliate si ulei de masline. Se lasa 15 minute pana cand se inmoaie ceapa si devine aurie. Se da focul mai tare si se adauga 1 lingura de otet din vin rosu si ½ lingura de zahar brun. Se fierbe pana cand se evapora tot lichidul. Se pun crenvurstii pe gratar pana cand se fac bine, apoi se asaza in chifle, cu ceapa calita si mustar.
8. Paine prajita cu usturoi si doua tipuri de branza
Intr-un bol se face un piure din 100g de unt moale cu 1 bucata de mozzarella tocata si 50g de cedar sau gruyère si se asezoneaza cu sare si piper. Se amesteca 1 cuisor zdrobit cu usturoi si 1 legatura mica de patrunjel. Se taie 1 bagheta in felii, dar nu de tot, astfel incat in partea de jos feliile sa ramana unite. Se asaza amestecul de branza in fiecare despartitura, apoi se infasoara in doua folii de aluminiu si se lasa pe gratar cateva minute pe fiecare parte pana cand se topesc branzeturile.
9. Sandviciuri cu friptura de vita si boia de ardei
Se marineaza felii subtiri de muschii de vita in cate ½ lingurita de boia, seminte de fenicul zdrobite si ulei de masline. Se pun pe gratar intr-o zona foarte incinsa si se lasa cate 1 minut pe fiecare parte. Se servesc cu ciabatta prajita, rucola si maioneza cu usturoi.
10. Somon tandoori
Se amesteca laolalta ghimbir ras, 1 catel de usturoi zdrobit si 4 linguri de iaurt cu 1 lingura de pasta pentru tandoori si ½ lingurita de pudra de chilli. Se ung fileurile de somon cu acest amestec si se lasa pe gratar cate 4 minute pe fiecare parte pana cand se fac bine.
citeste mai multe retete pe Good Food Romania
Bucataria japoneza: Sushi... Inghetata de coacaze negre...