- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
3 cele mai gustoase rețete de mâncare de urzici, cu usturoi, cu orez, cu sau fără făină. Mâncarea de urzici are beneficii nebănuite asupra sănătății.
Urzicile sunt unele dintre cele mai bogate plante în substanţe cu efecte benefice uimitoare asupra organismului uman. Ele ajută la detoxifierea organismului, luptă cu anemia, sporesc energia, au proprietăţi analgezice, sunt bogate în fier şi magneziu și luptă împotriva bacteriilor.
Beneficiile urzicilor
Urzica, plantă care se găseşte cu uşurinţă primăvara, este folosită ca plantă medicinală, având multiple efecte benefice pentru organism. Pe cât este de accesibilă urzica, pe atât este de bogată în minerale şi vitamine. Beneficiile sunt multiple, fie că planta este consumată sub formă de ingredient pentru mâncare, fie că este consumată sub formă de ceai sau tinctură..
Potrivit specialiştilor, urzicile sunt, în primul rând, o sursă excelentă de proteine, fier sau minerale şi din acest motiv consumul lor este recomandat oricui. Se spune că urzicile fac parte din categoria plantelor care ”schimbă sângele”. Consumate primăvara, după o iarnă în care organismul uman a fost privat de multe dintre substanţele nutritive importante pentru sănătate, urzicile fac minuni. Într-o cură de detoxifiere, urzicile pot fi folosite sub diverse forme, de obişnuita mâncărică de urzici, până la ciorbă de urzici, chifteluţe, supă cremă sau ceai.
Mâncare de urzici cu leurdă
Ingrediente
-1 kg de urzici
-2 legături de ceapă verde
-2 legături de leurdă
-sare
-ulei
Mod de preparare
Mai întâi curățăm urzicile folosind o pereche de mănuși pentru a proteja mâinile de înțepături și le opărim pentru 10 minute în apă clocotită. Le scurgem bine de apă și după ce se răcesc le tocăm mărunt. Apoi tocăm o ceapă și o călim în ulei încins. Adăugăm urzicile tocate peste ceapă și le acoperim cu apă.
Lăsăm totul la foc mic, amestecând din când în când să nu se lipească, aproximativ 20 minute până scade zeama. Între timp tocăm leurda, dar o adăugăm peste urzici după ce au fiert și s-au înmuiat pentru a-și păstra gustul. Apoi amestecați urzicile cu leurda și mâncărica e gata. Aceasta e o rețetă de post foarte sănătoasă.
Mâncare de urzici cu orez
Ingrediente
-2 kg de urzici
-80 g orez
-1 ceapă mare
-sare și piper
-4 linguri de ulei
Mod de preparare
Începem prin a curăța urzicile de impurități și le spălăm bine în mai multe ape. Punem într-o cratiță la fiert 3 litri de apă, iar când aceasta începe să clocotească, adăugăm urzicile. Le lăsăm să fiarbă aproximativ 15 minute și le lăsăm la scurs într-o sită. Când s-au răcit, le tocăm mărunt. Într-o cratiță, punem ulei la încins și călim ceapa tocată mărunt până devine sticloasă.
Apoi adăugăm orezul spălat, urzicile tocate și 2 litri de apă fierbinte. Acoperim totul cu un capac și le lăsăm să fiarbă la foc mic, până când orezul e bine pătruns. La final adăugăm sare și piper după gust. Poți servi acest fel de mâncare cu hrean în oțet.
Mâncare de urzici cu usturoi
Ingrediente
-o pungă urzici
-o ceapă
-6 căței de usturoi
-2 linguri de făină
-500 ml apă în care au fiert urzicile
-3 linguri ulei
-sare și piper după gust
Mod de preparare
Curățăm urzicile bine, le spălăm în câteva ape și le punem într-o oală cu apă la fiert. După ce dau în 2-3 clocote, le scurgem de apă și le tocăm mărunt. Între timp, tocăm ceapa și curățăm și tocăm usturoiul. Le călim împreună la foc mediu în ulei încins. Când încep să se înmoaie, dăm focul mic și adăugăm făina. Le amestecăm până ce obținem o compoziție omogenă.
Turnăm peste compoziție apa în care au fiert urzicile și amestecăm din nou. Le mai lăsăm la foc mediu câteva minute până ce încep să fiarbă și adăugăm urzicile. Potrivim mâncarea cu sare și piper după gust după care o mai lăsăm la foc pentru încă 10 minute.
Sursă foto: retetefeldefel.ro