4 cele mai delicioase rețete de ciorbă de miel pentru masa de Paște

 
+2 click pentru
galerie

Ciorba de miel este unul dintre preparatele tradiționale de Paște și poate fi preparată în mai multe moduri: ciorb de miel a la grec, ciorbă de miel acrită cu lămâie sau cu borș. Iată 4 dintre cele mai bune rețete de ciorbă de miel

Ciorba de miel este nelipsită de masa de Paște a românilor. Cu o savoare aparte, ciorba de miel se poate face în mai multe feluri și se poate acri, după gust, fie cu borș, fie cu zeamă de varză sau de lămâie. 

Ciorbă de miel cu borș și smântână

Ingrediente ciorbă de miel cu borș și smântână

  • 600 g carne de miel cu os (piept, coastă, gât)
  •  1 legatura ceapă verde
  •  100 g morcovi
  •  100 g păstârnac şi pătrunjel rădăcină
  •  1 ţelină potrivit de mare
  • 50 g unt
  • 500 ml borş
  • 200 ml smântână
  • 1 gălbenuş
  • 1 legatura pătrunjel verde
  •  1 legatura leuştean verde

Mod de preparare ciorbă de miel cu borș

Pentru ciorba de miel cu borș și smântână, carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 1,5-2 l de apă cu un praf de sare. Se spumează şi se adaugă ceapa verde tăiată mărunt, apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic.

Morcovii, ţelina, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se călesc într-o tigaie cu unt şi se adaugă imediat la supă. Se lasă să fiarbă în continuare aproximativ o oră, până când se înmoaie carnea şi toate legumele. Se scoate carnea fiartă din supă, se curăţă de oase, se taie cubuleţe şi se pune din nou la supă.

Se adaugă borşul fiert separat cu câteva fire de leuştean, se lasă să dea în clocot, se spumează şi se drege cu gălbenuş şi smântână. Se aromează cu pătrunjel şi leuştean verde tocate mărunt.

Reţetă ciorbă de miel cu zeamă de varză

Ingrediente ciorbă de miel cu zeamă de varză:

  • capul şi carnea de pe picioarele din faţă ale mielului
  • coaste de miel
  • un morcov
  • o ceapă
  • un pătrunjel rădăcină
  • pătrunjel verde tocat
  • zeamă de varză după gust
  • 1 1/2 lingura de orez
  • sare, piper

Mod de preparare ciorbă de miel cu zeamă de varză

Pentru ciorba de miel cu zeamă de varză, capul şi restul de carne se curață, se spală bine şi se pun să fiarbă în 3 l de apă, cu legumele curăţate, spălate şi tăiate mărunt sau date pe razătoarea mare de legume.

Se curăţa bine spumă şi se adăugă orezul, sare şi se fierb la foc mic. Când legumele şi carnea sunt fierte se acreşte ciorba cu zeamă de varză, apoi se adăugă pătrunjel verde tocat.

Rețetă de ciorbă de miel a la grec

Ingrediente ciorbă de miel a la grec

  • 1 kg carne de miel cu os
  • 6 legături de ceapă verde
  • 1 legătură mare de mărar
  • 150 g orez
  • 2 lămâi mari sau borș după gust
  • 3 ouă
  • 3 tije de țelină apio
  • sare piper

Mod de preparare ciorbă de miel a la grec

Pentru ciorba de miel a la grec, spălați bine carnea de miel și tăiați-o în bucăți, apoi puneți-o la fiert în 3 litri de apă clocotită. Luați spumă care se formează până când nu se mai adună deloc deasupra. Dați focul mic, acoperiți parțial oala și lăsați să fiarbă cam o oră.

Dacă faceți ciorbă cu măruntaie, acestea se scot după ce au fiert și se tăie bucăți, iar supă se strecoară. Dacă folosiți, alte bucăți de carne, le lăsați așa cum sunt. Curățați ceapa verde, spălați-o și tăiați-o bucățele. Puneți-o în supă, împreună cu mărarul (spălat și mărunțit).

Lăsați câteva minute, după care adăugați orezul spălat și scurs. Când orezul a fiert, potriviți supă de sare. Opriți focul. Bateți ouăle într-un castron, împreună cu sucul de la cele trei lămâi. Luați din supa fierbinte câte un polonic și înglobați-o, treptat, în amestecul de ouă și suc de lămâie. Procedați așa până când amestecul ajunge la o temperatură apropiată de cea din oală. Turnați încet, înapoi în oală, sosul.

Dacă ați avut grijă să opriți focul și ați înglobat încet supă fierbinte, ouăle nu se vor ”coace”, iar ciorbă va căpăta o uniformă culoare albă. Serviți ciorba cu puțin piper râșnit deasupra. 

Ciorbă de miel acrită cu zeamă de lămâie

Ingrediente ciorbă de miel acrită cu zeamă de lămâie

  • 1 kg carne miel
  • 1 morcov
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1 ceapă
  • 8-10 boabe de piper boia de ardei dulce
  • 2 linguri orez
  • 2 gălbenușuri
  • 2 linguri smântână
  • zeamă de lămâie după gust 
  • sare pătrunjel
  • verde

Mod de preparare ciorbă de miel acrită cu zeamă de lămâie

Pentru ciorba de miel acrită cu zeamă de lămâie se pune carnea de miel în 2 litri de apă să dea un clocot, după care se spumează și se adaugă morcovul, pătrunjelul, piperul și sare. Se spăla cele 2 linguri de orez și se pun în ciorbă de miel să fiarbă.

Se face separat un rântaș dintr-o lingură grăsime și o lingură făină; când rântașul este rumen, se pune ceapă tăiată mărunt și se lasă până se rumenește puțin și aceasta, apoi se adaugă puțină boia de ardei, precum și puțină supă sau apă.

Se amestecă bine să nu facă cocoloașe, apoi se toarnă în oală cu ciorbă de miel și se lasă să mai fiarbă puțin.

Când este gata, ciorba de miel se lasă puțin să se răcească, apoi se drege cu cele două gălbenușuri și cele 2 linguri de smântână. Se pune și zeamă de lămâie după gust și pătrunjelul verde tocat. 

Citește și:  Ingredientul secret pentru o CIORBĂ de MIEL delicioasă



facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
10 ANI FĂRĂ MICHAEL JACKSON

vezi mai multe